България и Македония ще сътрудничат в здравеопазването Здравните министри на двете държави подписаха споразумение

Кандидатите за българско гражданство могат да подават документи по електронен път

Общинският съвет в Търново взел 196 решения за полугодие За периода се е изказал само един гражданин

Търсят парцели и къщи за около 200 хил. евро Инвеститори предпочитат терени за сгради с РЗП от 1000 до 3000 кв.м.

Откриват изложба на Борис Георгиев в Берлин Започва честването на 140 години дипломатически отношения между България и Германия

Малък, среден или дълъг – купувачът избира размера на новия Opel Zafira До 9 пътници могат да се настанят в кабината

Правосъдното министерство иска отмяна на даването на българско гражданство срещу инвестиции

Министър Ангелкова: Очакваме 2018 да е рекордна с над 9 млн. чужди туристи

Стоянка Мутафова: Нямам необходимост от Гинес С режисьора Методи Андонов хем се обичахме, хем се млатехме, признава през смях голямата актриса

Ципрас във видеопослание за Преспанското споразумение: Превъзмогнахме страха и инерцията

Варна ще има втора Морска градина Одобриха ПУП за Аспаруховия парк, започнат от 1997 г.

ВМРО поставят пред ГЕРБ въпроса за Данък „Лукс“

Две кърмачета от Търновско са с вроден от майката сифилис 52 са случаите на туберкулоза в региона за миналата година

Полицай издъхна внезапно зад волана

Заловиха жена, скрила незаконни дърва в берковско село

Лозанският договор и къде е България днес Извършеният обмен на населението след 1923 година граничи с религиозния фанатизъм

Карикатура Иван Кутузов - Кути

В свое изявление преди посещението си в Гърция, нямащо нищо общо с дипломатичния тон, турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е необходима ревизия на Лозанския договор от 1923 г. Подобно изказване породи напрежение не само преди началото на визита му в Атина, но и в България, защото това е документът, който определя границите на Турция с Гърция и България.

Всъщност призивът за ревизия на Лозанския договор би трябвало да предизвика много по-голяма тревога, защото именно чрез него Турция се отказва от претенции и губи контрола над Арабския полуостров, Египет, Судан, Триполитания и Киренайка (Либия), Месопотамия, Палестина, Трансйордания, Ливан и Сирия.

Важна последица от прилагането на договора е настъпилата след това „доброволна размяна“ на малцинствата между Турция и Гърция. Извършеният обмен на населението граничи с религиозния фанатизъм. От Гърция се изселват не само турци, но и албанци, цигани, българи, власи, евреи и дори гърци мюсюлмани. Аналогичен е подходът и на Турция. Тя прогонва от своята територия всички православни християни, въпреки че много малка част от тях са етнически гърци, а повечето говорят турски.

Данни от преброяването на населението на Западна Тракия в края на м. март 1920 год. по околии, извършено от администрацията на Антантата начело с ген. Шарпи.
Данни от преброяването на населението на Западна Тракия в края на м. март 1920 год. по околии, извършено от администрацията на Антантата начело с ген. Шарпи.

Въпреки, че България не е страна по Лозанския договор, той води до още две последици, фатални за страната ни. Първата е, че започвайки религиозно прочистване, турските власти обезбългаряват Източна Тракия, въпреки, че насилствено изселените българи са екзархисти, а не привърженици на етнофилетичната Цариградска патриаршия. В Гърция пък, от където след Лозанския договор започват да изселват мюсюлманските малцинства, се ражда идеята покрай тях да бъде премахнато и българското християнско население в Западна Тракия и Беломорска Македония.

Втората последица за България не е осъзната своевременно, но днес берем горчивите плодове на нашето нехайство. В Западна Тракия възниква най-заплетения и сложен за разрешаване въпрос за правата на една специфична българска етническа общност – тази на българите мюсюлмани, известни още като помаци. След изселването на българите християни, в Западна Тракия остава единствено тази българска група, населяваща най-вече района на Южните Родопи между Ксанти и границата с България. Проблемът се усложнява поради неправомерно предоставени от Гърция на Турция права. Член 45 на Лозанския договор предвижда правата, с които се ползват немюсюлманските малцинства в Турция, по аналогичен начин да бъдат дадени от Гърция на мюсюлманското малцинство на нейна територия. Странен е фактът, че иначе противостоящите си Турция и Гърция по един и същи начин тълкуват този член, а именно, че едва ли не Анкара има някакъв монопол над културните права на мюсюлманското население в Беломорието.

Внимателният прочит на чл. 40 и 41 на Лозанския договор обаче показва, че в него се говори за правото на малцинствата „да използват собствения си език“ и, че в „в началните училища обучението на децата трябва да се осъществява… посредством техния собствен език“. Там никъде не се визира турския език. Разликата между собствен, т.е. майчин език, и турски, е очевидна, но Гърция, Турция, а по непонятни причини и България, си затварят очите пред този факт.

Тази порочна практика в редица райони на Гърция вече е нарушена. Днес обучението на турски език е запазено единствено в района на Западна Тракия. Многобройните арабски, албански, кюрдски и пакистански мюсюлмански имигрантски общини в Атина, Солун, Ираклион и др., не се ползват от тази „привилегия“, въпреки че при повечето от тях връзката с наследството на Отоманската империя също е прекъсната с Лозанския договор.

Възниква въпросът дали всички мюсюлмани в Западна Тракия са с турски майчин език?

Както е известно, преди да бъде присъединена към Гърция през 1920 г., откъснатата от България Западна Тракия почти една година е владение на Антантата, която изгражда своя администрация начело с френския генерал Шарпи. При направеното преброяване на населението в района са регистрирани 80 893 българи, като от тях 11 739 са мюсюлмани.

Днес в Западна Тракия има около 60 хил. турци, 40 хил. българи мюсюлмани и 20 хил. цигани, т.е. мюсюлманите с майчин език турски са 50 %. По повод международна конференция, посветена на „помаците“, официалната гръцка позиция за произхода на това население е коментирана по следния начин от излизащия в Комотини на турски език вестник „Миллет газетеси“ в броя си от 20 март 2017 г.: „Най-накрая научихме, че онези, които говорят български диалект, не са славяни. Това ние от години го казваме, но сега те искат – не искат, ще трябва да го признаят и приемат, защото славянството не им се нрави в случая. От друга страна българите ще претендират, че славяните са им родствени“.

В случая имаме признание както от представителите на турското малцинство в Гърция, така и от самите гръцки власти, че въпросните мюсюлмани в Гърция говорят български диалект. Редно е да кажем, че на същия този български диалект са говорили и изселените през 20-те години на ХХ в. от Западна Тракия българи християни. Този факт по категоричен начин показва, че няма никакъв „помашки“ език, какъвто Гърция упорито се опитва да създаде.

Мечтите на турския президент Ердоган за ревизия на Лозанския договор едва ли някога ще се реализират. Той засяга твърде много страни, а и гарант по него са Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и Югославия. Привикването от нашето МВнР на турския посланик и изразената позиция, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона, е навременна, но съвсем недостатъчна реакция. България трябва да си даде сметка, че Лозанският договор дава международно-правни възможности да се постави въпроса за обучението на собствения майчин език от страна на българите мюсюлмани в Гърция. Като начало, темата може да бъде повдигната от българските депутати в Европейския парламент.

Подобна реакция ще бъде ясен сигнал най-вече към интелигенцията на нашите сънародници мюсюлмани в Западна Тракия, че те не се намират само между турския чук и гръцката наковалня, а и че след дълги години на забвение, най-накрая техните интереси се защитават от държавата, с която имат етническа и езикова идентичност. Подобна реакция ще се възприеме положително и от общността на българите мюсюлмани в самата България, сред която поради пасивността на държавната ни политика, се разпространяват всевъзможни фантасмагории, целящи да ерозират съзнанието за българския произход на това население.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Да, но външният ни министър е пропит с евроатлантическите ценности на плевнелиев като тампон.

 2. Абе има едни мюсюлмани в Гърция, дето говорят български, ама не са славяни. Явно, че ще да са българофонни турци. Ами те и турците от Турция да се върнат към родния си българския език Тук Местан ще помага много …

 3. Трябва да се създаде помашката държава Румелия и Турция да бъде гарант за нея…останалото е празна работа

 4. Само като чуеш името „хасан“ и….Достатъчно е без да го обиждаш.Самото име е доста обидно.По-добре звучи да се казваш „Прасчо“ да речем

 5. Договорите се запазват
  Докле имате силици
  Да ги спазват…!!!

  Будь Здоров,

  А след това…
  Не ми се мисли
  За това

 6. Solomon4o Pussy потърсете,
  Па “ интервю “ направете…
  Защо Турция сега
  За неговата Крадлива
  Елена не дава и 5 пара

  Шь ги разбийм…
  Доктора от Враца рече,
  Па да застреля Ботев,
  Пак не се отрече

 7. Папапа’нчо за нас,турците пък имена като ,,ганчо’’, гуньо’’ или ,,пешко’’ са олицетворение на пошлост,нехигиеничност,селска хитрост,долни лъжи и увъртания,мързел,мизерия и глад ,жестокост,несериозност,празно плямпане,алкохолизъм ,семейна аморалност,нетолерантност на верска и национална основа…и много други негативни чувства!!!!

  1. Всеки бял, рус българин носещ мюсулманско име е със 100 % -ви български корени и с насилствено потурчени предци. Зад тия мюсулмански имена стои само мъка , зверства и трагедии. хасан ли бил, насран ли бил, насър ли бил или мюмюн , маймун всичко е отврат! Останалите – черни са цигани приели исляма за да грабят и живеят на гърба на българите , което не се е изменило и досега.

 8. делиормански-ти трябва да обичаш нас БЪЛГАРИТЕ и БЪЛГАРИЯ по ред причини.Тук си се родил.Тук ти е родината,макар,че любиш повече турция,защото си решил да си турчин.Тук никой не ти е пречил да си правиш какво то искаш.Считаш се турчин,макар,че си ислямизирин бивш БЪЛГАРИН.Изповядваш си свободно исляма,без никой да те спира и ограничава.А знаеш колко много нещастия е стоварила тази отвратителна религия върху БЪЛГАРСКИЯ народ!Никой не те е бил или ограничавал с нещо,затова,че се зовеш „турчин“.БЪЛГАРИЯ никога не е водила антитурска политика!!!Още от зората на демокрацията вие турците постоянно имате своя партия в БЪЛГАРСКИЯ парламент.Какво певече искаш?Искахте и телевизия и я получихте.Новините на майчин език.В някой магазин някой да не те е обслужил,затова,че си турчин?Няма нали!Изповядвате си исляма,без ограничения и си строите джамии,когато и където искате.А това е изконна БЪЛГАРСКА земя!!!Напоена със страшно много кръв от ятаганите на твоите прадеди!!!Същите,които ни рушаха църквите и се гавреха с моя марод.Моя народ,който беше много напреднал през средновековието.За разлика от твоя,който дойде от средна азия,за да избие моя свещен народ и завладее земите му.Ние нямахме избор.Трябваше да живеем по вашите правила.Или ставаш мюсюлманин или умираш.Среден път нямаше.Гордееш ли се турчино с това?Не си ли се срамувал поне веднъж в живота си,заради огромните насилия,които сте извършили над БЪЛГАРСКИЯ народ?А над арменския?Нека да позная-не се срамуваш.Без значение колко ужасяващи са били зверствата на твоя башибозук?Защото до сега не срещнах турчин,който да изпитва угризения от това.Вие си мислите,че най-нормалното нещо за вас турците е да дойдете в нашите земи.Да избиете по най-свиреп начин мирното население.Да се гаврите с жените ни.Да ни направите децата еничари.Да се опитате да ни унищожите религията,която е по-висша с много степени от исляма.Да ни налагате изродската си религия,само защото някой си О.Л.И.Г.О.Ф.Р.Е.Н наречен аллах така ви повелявал!?И сега се чудиш,защо истинските БЪЛГАРИ мразели исляма!!!!Кажи една причина да обичам кирливите фесове и кирливата им религия?

 9. Те турците и мангалите винаги са живеели на гърба на нашия народ.Тези две паразитни съсловия са само вредни и никога няма да си признаят каква то й да е вина.А са много виновни.Едните-циганите са свикнали редовно да крадат и безчинстват.Нямат страх от никого.Докато турците май ги е страх от аллах ли беше-оня в името на когото постоянно избиват деца,жени.Ние винаги сме били толерантен народ и ги търпим.Фесовете май пак искат да ни завладеят.Този път ще бъде по-хитро и пак ние ще сме си виновни.Тяхната религия е агресивна,настъпателна.Те дърпат човечеството на долу,защото исляма е долна религия.В нея няма нищо прогресивно.Тя носи само страдания и сълзи.Проклет да е пророка им-това долно жалко животно!

 10. Kato çe li viye ste mesten balkanski narod.Be sebeotrićaşta se tvar niy Turcite sme prişılci ot Sredna Aziya .Pık viy bılharite kvi ste be Han Asparuh ot kıde e ,ne e li ot Sredna Aziya doşıl .Ama şte otriçate ştot taka vi otırva.
  U nas ima edna hubava pogovorka:-Koyto se otriça ot istinskiya si proizhod e “CİGANİN“.
  A viy bılgarite se samotriçate kato ne si pruznavate çe ste potomci na Han Asparuh koyto e Stednoaziatski Tyurk

 11. Грамотен, неграмотен, няма значение, от век и половина бугарската циганска свиня квичи оглушително едно и също~робство, геноцид, клаха ни, бесиха ни. Пропуснали сте да кажете „Клатиха ни“, та в навечерието на руско~турската война сте наброявали 7 милиона калпака, готови, ужким, да разкъсат робските окови, според думите на един от Баш Гьотверените ви~Цървулционер. Ко стана бе, „българи~юнаци ?! От 140 години никой не ви коли и беси, никой не бесней над бащино ви огнище, а по всичко личи, никой май не ви и чука, та днес сте 6 милиона, от които половината са Господа роми, турци, помаци, македонци и вся астальная сволач от бугари~мангасари.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.