Лондон предлага алтернатива за Брекзит

Не е ясно дали Брюксел ще се съгласи

Главният прокурор на Великобритания Джефри Кокс разработва алтернативен план на предвидената в споразумението за Брекзит предпазна клауза за Ирландия, който да я замести с механизъм за едностранно предизвестие от 12 месеца, съобщи Ройтерс.

Все още не се знае дали тази идея е била предложена за разглеждане от ЕС по време на визитата на Кокс в Брюксел тази седмица, какви точно параметри съдържа и до колко би била приемлива за европейската страна.

Т. нар. предпазна клауза в споразумението за Брекзит е насочена към избягване на рисковете от “твърда граница” ирландска граница, в случай че Лондон и Брюксел не успеят да се разберат за бъдещите си отношения в срок от две години след 29 март. Това условие се превърна в основен препъни камък за британската премиерка Тереза Мей, която има нужда от одобрението на парламента, за да ратифицира сделката.

Междувременно председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се оплака, че вече страда от “Брекзит умора” и по никакъв начин не се чувства оптимист, че може навреме да се избегне излизането на Великобритания от ЕС.

В Брюксел днес бе лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джереми Корбин, който разговаря в европейската столица с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа