Луис де ла Фуенте - Професия селекционер

В света на именитите треньори нямаше място за Луис де ла Фуенте. На 63-годишна възраст испанецът бе непознато име дори на старта на Евро 2024. Мнозина се питаха кой е селекционерът на “Ла Фурия Роха”, проверявайки в Гугъл кариерата му досега. В Германия това се промени. Бяха необходими само три мача в груповата фаза, за да стане ясно, че вижданията на Де ла Фуенте за футбола печелят симпатии и отвъд родината му, а в края на турнира и титли...

На 14 юли Луис де ла Фуенте нахлу в историята. Специалистът вече е единственият, ставал шампион на европейско първенство с юноши, младежи и първия отбор. Всичко това с Испания. В действителност успехите на специалиста са само и единствено като селекционер. Преди това той е водил юношески формации на “Севиля” и “Билбао”, а досегът му до Ла Лига е катастрофален, включвайки 11 мача начело на “Алавес” преди да бъде уволнен. Животът му се променя през 2013 година, когато е назначен за треньор на 19-годишните на “Ла Фурия Роха”. С тях става европейски шампион 2 години по-късно. Следва повишение с младежкия национален тим и нов триумф на Стария континент през 2019-а. По-късно работи и с олимпийския отбор, за да дойде крахът на Испания на Мондиал 2022 и отпадането от Мароко с дузпи още на осминафиналите. Луис Енрике си тръгва, а федерацията изненадва с решение, въпреки че то е повече от логично, назначавайки Де ла Фуенте. Началото не е лесно, а специалистът трябва да се справя с медийния натиск. Още на първата му пресконференция е заставен да отговаря на 12 въпроса, свързани с отсъствието на Серхио Рамос. Легендарният защитник не попада в сметките на новия треньор, който има ясна цел - да разкара играчи, чийто его би попречило на общата цел. Журналисти, отговарящи за “Барселона” и “Реал”, не са доволни от пренебрегването на футболисти от двата колоса, но нищо не е в състояние да промени плана на селекционера. Той е решен да изгради отбор, съставен от същите онези футболисти, с които е печелил и досега. Сред тях е големият герой от финала Микел Оярсабал, разписал се победно за 2:1 над Англия, голмайсторът на тима в турнира Дани Олмо, Фабиан Руис, Марк Кукурея, Мартин Субименди, Микел Мерино, Феран Торес и Унай Симон.

Стилът, който започва да налага, е различен от “тики-така”, включващ многобройни пасове и чувствително притежание на топката. Вместо това Испания впечатлява с атакуващ и директен футбол, а съществена роля играят крилата, които в този случай са Нико Уилямс от “Атлетик” и 16-годишният Ламин Ямал от “Барселона”. Детето чудо счупи редица класации, след като от Ден 1 на Евро 2024 бе титуляр.

За големия форум селекционерът реши тимът му да пристигне рано и да бъде сред първите в Германия. Де ла Фуенте избра база, която да е далеч от шума и трафика, но в същото време отборът му остана отворен към медиите. До последно тимът бе на своята база Визен, намираща се в градчето Аазен в югозападна Германия. Временният дом за Испания бе на цели 737 километра от “Олимпиащадион” в Берлин, където се проведе финала.

?“Имаме много малко свободно време - обясни Де ла Фуенте в хода на турнира. - Ставам рано, имам си рутинни занимания, тренировки. От 9 часа сутринта работим до 1, 2, 3 или 4 часа през нощта. Така че не спя много - в някои дни по три часа, в други по четири, в трети по пет. Мога да подремна след хранене, но не много”.

Всичко това води до резултати - Испания спечели седем от седем мач, като единствено срещу Германия се нуждаеше от продължения. По пътя към трофея бяха повалени редица от фаворитите Хърватия (3:0), Италия (1:0), Албания (1:0), Грузия (4:1), Германия (2:1), Франция (2:1) и за финал Англия.

Сега Де ла Фуенте е разпознаваем и вероятно все още не се е наредил до Пеп Гуардиола, Алекс Фъргюсън, Карло Анчелоти, Юрген Клоп и другите гиганти в треньорството, но дори това не е справедливо. Той е също толкова успешен, но на национално, а не на клубно ниво, където много велики имена са се проваляли с гръм и трясък!

 

Не се страхува да ме пуска

Той ми вдъхва увереност. Пуска ме титуляр, без да мисли на колко съм години и колко сезона съм играл в мъжете. На негово място много други треньори ще изчакат, ще мислят, ще се страхуват и ще мислят, че не съм зрял.

Ламин Ямал, 17-годишният национал на Испания

 

Моят учител

Луис де ла Фуенте беше мой учител в треньорски курсове. Затова исках Испания да успее на европейското. Луис... той даде много на всички, които преминаха през курса в Лас Розас през 2017 г. Той е страхотен треньор. Говорих с него и му пожелах късмет. Не само ми харесва да гледам играта на испанския национален отбор, но и как Де ла Фуенте изразява мислите си, как се държи, изгражда диалог и взаимоотношения с играчите.

Лионел Скалони, селекционер на световния шампион Аржентина

 

Няма напрежение

С него нещата вървят лесно. В отбора имаме контролирана анархия. От строг режим с куп правила и непрестанно напрежение, изведнъж попаднахме в среда, в която за нас бе удоволствие да се събираме на лагери с националния тим. Настроението бе перфектно.

Дани Карвахал, национал на Испания

Между САЩ и Испания

Федерацията на Испания е готова да предложи нов договор на своя селекционер, който да го задържи начело на отбора до Евро 28. Настоящият му контракт пък е за още 2 години. Изненадващо след триумфа в Берлин “Вашингтон Пост” обяви, че Луис де ла Фуенте е заинтересован от възможността да поеме САЩ. “Янките” се провалиха на Копа Америка, отпадайки още в груповата фаза, въпреки домакинския фактор. Отвъд Океана не успяха да убедят Юрген Клоп, но според авторитетният вестник испанецът е дал “зелена светлина” за преговори, което звучи повече от сензационно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети