„Луковмарш“ се състоя въпреки забраната на кмета

Снимка: БНТ

За 14-та година Българският национален съюз организира т.нар. „Луковмарш“ – траурно шествие в памет на генерал Христо Луков, личност за която историческите оценки са противоречиви. За участниците в шествието той е герой от Първата световна война, защитавал Кюстендил от сръбска окупация, а за много историци е открит поддръжник на националсоциалистическия режим на Третия Райх и на Хитлер.

И тази година участниците в шествието се събраха пред НДК, като крайната точка беше къщата на ген. Луков, където той е бил убит от червена бойна група през 1943 година. Малко преди началото на марша, пристигна заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова, забраняваща мероприятието след информация от СДВР, че чужди граждани, участващи в пронацистки групировки се присъединяват към шествието. Въпреки това участниците тръгнаха по бул. „Левски“ в посока бул. „Дондуков“, предаде БНТ. Полицията не спря колоната, но я разкъса на групи, които скандирайки името на генерал Луков стигнаха до къщата на генерала.

„Всички други, които са срещу този марш са най-вече срещу идеите, които въплъщаваме ние и които са въплъщавали и тогава легионерите – имам пред вид националната идея, идеята за националната държава, за независимата държава, за социалната държава. Това са идеи, които силно контрастират на днешното глобалиско общество“, коментира пред националната телевизия Звездомир Андронов, председател на БНС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Фашистката въшка Петрус отвори мръсната си уста.Колко му е мъчно,че не може да облече кафявата риза и да безчинства по улиците.

 2. Нещо много срамежливо с „червената бойна група“ бе, таварисчи пишурковци. Говорим за гнусни комунистически терористи и по-конкретно – кървавите червени изроди Виолета Якова и Иван Буруджиев.

 3. Бил е достоен мъж и е защитавал с достойнство националните ни интереси. Затова другарите са го застреляли и то в гръб както най-добре умеят червените терористи. А дъщерята на онзи убиец Буруджиев през ден се пъчи по телевизията да ни учи на демокрация.

  1. Защо са го застреляли те си знаят. Относно идеите му виждате какви хора ги споделят и каква измет се е насабрала на Луковия марш. Като са националисти защо не подкрепят идеите на Левски примерно ами на фашиста Луков? Отделно хумор внася и нотката срещу глобализма на фона на немски лозунги и идеи развявани от момчета с дънки и айфони постващи във Фейсбук.

   1. Нали това е демокрацията – всеки открито да изразява идеите си, без да вреди на другите.Какво нередно са направили участниците в марша? Да се вее руско знаме на някои митинги по-нормално ли е? Що се отнася до идеите и хората, които ги споделят, това далеч не е най-укоримия пример.Дали червените барони искрено вярват в идеите на Маркс и Енгелс?

 4. Тази година попаднах в близост до т.нар. „прайд“. Там се нагледах на такива извращения, които би трябвало да са подсъдими – гола, пияна на куче жена, с изолирбанд на зърната държеше малкото си бебе, което плачеше неистово.
  Не мога да разбера защо това е правилно, а честването на национален герой с траурно шествие се смята за погрешно.
  Кога и как паднахме толкова ниско, народе?

Отговорете