"Луковмарш" се състоя въпреки забраната на кмета

Снимка: БНТ

За 14-та година Българският национален съюз организира т.нар. "Луковмарш" - траурно шествие в памет на генерал Христо Луков, личност за която историческите оценки са противоречиви. За участниците в шествието той е герой от Първата световна война, защитавал Кюстендил от сръбска окупация, а за много историци е открит поддръжник на националсоциалистическия режим на Третия Райх и на Хитлер.

И тази година участниците в шествието се събраха пред НДК, като крайната точка беше къщата на ген. Луков, където той е бил убит от червена бойна група през 1943 година. Малко преди началото на марша, пристигна заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова, забраняваща мероприятието след информация от СДВР, че чужди граждани, участващи в пронацистки групировки се присъединяват към шествието. Въпреки това участниците тръгнаха по бул. "Левски" в посока бул. "Дондуков", предаде БНТ. Полицията не спря колоната, но я разкъса на групи, които скандирайки името на генерал Луков стигнаха до къщата на генерала.

"Всички други, които са срещу този марш са най-вече срещу идеите, които въплъщаваме ние и които са въплъщавали и тогава легионерите - имам пред вид националната идея, идеята за националната държава, за независимата държава, за социалната държава. Това са идеи, които силно контрастират на днешното глобалиско общество", коментира пред националната телевизия Звездомир Андронов, председател на БНС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България