Лъв с корона на новата банкнота от 10 лева (обзор)

Новите 10 лв. видяни с просто око...

Пускат я в обращение от 12 юни 2020 г.

Има повече защити, сред които цветен холограмен портрет на д-р Петър Берон

Старите десетолевки остават

Няколко малки изображения на “изправен коронован лъв” с динамичен ефект има върху новата банкнота от 10 лв., която ще бъде в обращение от 12 юни, съобщиха от БНБ. Това е четвъртата банкнота от новата серия, от която в обращение вече са банкнотите от 100 лв., 50 лв. и 20 лв.

Новата десетолевка на пръв поглед не се различава много от старана, но има повече защити срещу фалшифициране. Изправените короновани лъвове се намират около числото 10 на холограмната лента на лицевата страна на банкнотата и трябва внимателно да се вгледате, за да ги видите. Самото число 10 е обемно триизмерно изображение. Само на холограмната лента има още няколко защити с оптични ефекти - редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на земното кълбо с телескоп и планета, както и цветен холограмен портрет на д-р Петър Берон.

Новата десетолевка има и допълнителен знак за незрящи граждани - състои се от две дебели и осем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата. Запазва се и досегашният знак за незрящи - релефен правоъгълник с кръг под него в долния десен ъгъл на лицевата страна на банкнотата.

Сред новите защити са и осигурителна нишка - вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст “БНБ 10” и с диагонален динамичен ефект, променяща цвета си от златисто към зелено. Изображението на повтарящия се текст “БНБ 10” се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу светлина.
Новата десетолевка има и воден знак с висока резолюция - наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на д-р Петър Берон. Изображението се вижда и от обратната страна на банкнотата.

Старите банкноти от 10 лв., емисии 1999 г. и 2008 г., продължават да са в обращение заедно с новата десетолевка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси