Лъчезар Богданов: Бюджет 2020 прави малки стъпки към решаването на проблемите в образованието и социалните грижи

Бюджет 2020 прави малки стъпки към решаването на някои от проблемите на сфери като образованието и социалните грижи, но все още има да се извърви дълъг път до това разходите на държавата да са наистина ефективни. Това стана ясно от думите на икономиста Лъчезар Богданов пред БТВ.

Той подчерта, че далеч не всички промени и реформи се правят именно в държавния бюджет, а даже е по-скоро обратното - сериозните нововъведения най-често се залагат в други актове. "Липсва много ясна възможност да оценим срещу един лев, похарчен във всяка сфера, какъв резултат е постигнат", заяви икономистът.

Богданов беше категоричен, че, например, по отношение на учителите не трябва просто да гледаме увеличения размер на заплатата, когато по-важно е в системата трайно да се привлекат способни млади хора и с тяхна помощ децата да постигат резултати. "За първи път се поставят някакви цели по отношение на образователните постижения - по-малко отпаднали деца, по-малко ниски оценки", коментира експертът.

По думите му трябва да се работи по насочени политик, които да решават конкретни проблеми на конкретни хора - били те с увреждания, живеещи в бедност или с други затруднения. Лъчезар Богданов посочи, че дълго време социалната политика е била подчинена на това, че "на всеки се полага по нещо" и така хора, които нямат работа и живеят на социална пенсия получават винетки, от които всъщност няма нужда. Алтернативата: "Да имаме разходни политики, които насочват ресурса към дейност, която да помогне на човека да излезе от това затруднено положение, в което е или, ако е дете, да не повтори пътя на родителите си, ако те нямат образование".

Коментари

Задължително поле