Лъч надежда у хората след падането на Киро от власт

През юли инфлационните очаквания на хората за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

През юли намалява песимизмът сред населението

Очакванията за инфлацията са по-слабо изразени

Домакинските бюджети са зле

Падането на правителството на Кирил Петков даде лъч надежда на хората, че ситуацията в страната може да се промени към по-добро. През юли, след като стана ясно, че кабинетът “Петков” си отива, общият показател за доверие на потребителите се покачва, показват данни на НСИ.

През април настроенията на хората бяха стигнали изключително негативни стойности, до нивата от началото на пандемията, когато хората стояха по домовете си, а оборотите на фирмите рязко паднаха. През юли обаче, като стана ясно, че Кирил Петков излиза от властта, ситуацията леко се променя. В сравнение с април се наблюдава намаление на песимизма в очакванията на хората за следващите дванадесет месеца. Мненията на потребителите за икономическата ситуация през следващите 12 месеца са по-малко негативни спрямо предходното изследване на НСИ. Като цяло настроенията сред гражданите са съизмерими със ситуацията през юли 2020 г., когато не се знаеше каква ще е големината на икономическата криза заради пандемията, но все пак хората започнаха да се отърсват от първоначалния шок от Covid-19.

През юли оценките на потребителите за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни, което е разбираемо като се има предвид, че инфлацията достигна нова рекордна стойност от 16,9%.

Същевременно обаче инфлационните очаквания на хората за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени. Намаляват хората, които очакват инфлацията да продължи да расте.

Оценките на хората за текущото състояние на бюджетите на домакинствата им са изключително негативни, за последно по-лошо е било положението само в началото на пандемията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика