Любимият архитект на Армани проектира площад “Света Неделя”

Проектът на студио “Фуксас” за столичния площад “Света Неделя”.

Студио “Фуксас” спечели конкурса на Столична община (обзор)

Модерни лампи ще служат и за сенници и зарядни устройства

Микеле Чинини от фирмата победител пред “Труд”: Обичаме мястото и затова участваме

Любимият архитект на Армани спечели конкурса за нов облик на столичния площад “Света Неделя”. Фирмата победител - световнопризнатотото студио “Фуксас” е основана от Масимилиа­но Фуксас.

“Обичаме мястото, и затова участваме”, каза пред “Труд” представителят на “Фуксас” Микеле Чинини. Според проекта на, пл.”Св. Неделя” ще бъде пешеходен. Трамвайното движение остава. Част от настилката ще е прозрачен материал, през който ще виждат археологическите находки. По нея ще има също затревени квадрати и фонтани. Предвиждат се осветителни тела във формата на фунии, направени соларен панел, които да събират електричество и от тях да може да се зареждат телефони и други устройства. Те ще събират и дъждовна вода, а през деня ще пазят сянка. “Важно е да смесим природата с хората и бъдещето. Това е нашата идея за София”, каза още Чинини.

Фуксас се сдобива с прозвището си заради двата му проекта за марка “Армани”. Единият е футуристичният бутик на Пето Авеню в Ню Йорк. Там се среща най-доброто от модата и архитектурата. Вторият проект за модния бранд е Armani Tower в Токио. Със своите 12 етажа и на шест хил. кв. м., стилната сграда се превръща в японски дом на италианската висша мода и сред най-известните проекти на Фуксас. Но не и най-големият. През последните 40 г. компанията разработи иновативен подход чрез поразително голямо разнообразие от проекти, вариращи от градски интервенции до летища като бляскавото китайско международно летище “Шенжен”, сравнимо с това в Дубай. Студиото със седалища в Рим, Париж, Шънджън, Дубай и Ню Йорк и персонал от над 170 специалисти, с над 600 проекта.

Международното жури с председател Малина Едрева класира втори след “Фуксас” Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura. Следват ги OW/MA/CL, Паола Вигано, “Вилмот”, “Конкурент-90” ЕООД и Обединение “ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе”.

Коментари

Задължително поле