Любомир Дацов: Хората да изберат - или помощи, или антиинфлационни мерки

Снимка: Булфото
Любомир Дацов

„Безсмислено е да бориш инфлацията, вдигайки лихвите и утежнявайки ситуацията. Хората трябва да изберат едно нещо – дали искат някой да им се усмихва от екрана и да даде помощи, или ще направи антиинфлационни мерки и бързо да спре инфлацията”. Това заяви Любомир Дацов – бивш заместник финансов министър и член на Фискалния съвет, по Нова ТВ.

„Хората трябва да направят избор по отношение доходите и инфлацията. Те не вървят ръка за ръка”, каза Дацов.

Той даде да се разбере, че е нужно „затягане на коланите”. „Българинът трябва да избере какво да подкрепи – дали правителство, което му казва, че трябва да жертва нещо, или ще продължим да се правим, че няма проблем и инфлацията да изяжда нещо от всеки от нас”, обясни финансистът.

„Инфлацията е като пожар – тя изгаря всичко. Предишното правителство остави една сложна система - за идната година имаме 11 млрд. дефицит. Това е два пъти повече отколкото можем да си позволим. Ако искаме да овладеем инфлацията, трябва да намалим дефицита поне с един процент”, обясни финансистът.

Липсата на бюджет стимулира политиците да направят правителство, смята Дацов. „Редовното правителство е като борд на директорите, а служебното – като счетоводител”, илюстрира думите си той.

България е една от 5-те държави, в които икономическият растеж не е дал резултат в някакви ясни измерения – стабилност на финансите, подобряване на условията на живот и т.н.”, каза Дацов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика