Вучич обвини ЕС, че не изпълнява Брюкселските споразумения между Сърбия и Косово

Тръмп се чудил дали да наначи новия си съветник по национална сигурност заради мустака му

Митрополит Антоний: Договорът за наем с Върбакови е неизгоден

И Хърватия избира между Ф-16 и „Грипен“

Софийската митрополия: Имаме само предварителен договор с “Инерком”

Тръмп ограничи постъпването на транссексуални в армията

Местим часовниците с час напред тази нощ

Усмивки от старите ленти Преди половин век автомобилните премиери също са зрелищни

Китай предупреди САЩ, че може да защити националните си интереси при търговска война

Служител на германско летище спря пиян пилот да се качи в самолета

Бомбаджия джихадист влиза в затвора за 34 години, за да учи Корана 18-годишният иракчанин заложил взрив в лондонското метро

Британският „Таймс“ твърди: И България гони руски дипломати

Знакови сгради потъват в тъмнина в Часът на Земяна

120 снегорина чистиха в София тази нощ

Oтбелязаха 20-тата годишнина от създаването на Апелативна прокуратура–Бургас

Любомир Кючуков: Има основания да се твърди, че светът навлиза в системна криза

Снимка: Архив

Има основания да се твърди, че светът навлиза в системна криза, това заяви пред БНР Любомир Кючуков, ръководител на Института за икономика и международни отношения, в коментар на резултатите от изборите, проведени през последните месеци у нас, в Европа и в САЩ, на които се появиха т. нар. несистемни играчи и тенденции.

И самият факт, че ние вече наблюдаваме това, което се случва във Великобритания с гласуването “за” Брекзит, това, което се случва в Съединените щати, това, което се случва в редица страни в Европа  – или вече като факт, или като тенденция, показва по-скоро, че не става дума за епизод. Не става дума дори и за цикличната криза, която е традиционна на пазарните общества, каза Кючуков.

По-скоро имаме всички основания да говорим, че са налице характеристиките на една системна криза, и от тази гледна точка Тръмп не е антисистемен играч, както понякога го определят. Не е дори антиелитаристки играч или “антиестаблишмънт”, както доста по-точно го квалифицират в Съединените щати. Защото той е също толкова част от елита, колкото примерно Клинтън, само че от икономическия и финансов, а не от политическия.

Той обра протестния вот, защото той назоваваше проблемите, но при отсъствието на конкретни решения, в техния вакуум –  се наместват лесните решения, които Тръмп предлагаше.

Според Кючуков резултатите от вота в САЩ трябва да бъдат обект на задълбочен анализ, защото проблемите са много сериозни и не се свеждат до лесни обяснения, като например тези, че за Тръмп са гласували по-бедните или по-необразованите.

Според  Кючуков  новоизбраният президент на САЩ ще подмени част от елита и може би ще разтърси  системата, а дори и целия свят- с външнополитическата си дейност, но Тръмп няма да реформира системата.

Според анализатора при Тръмп вече се наблюдава политическо опитомяване под натиска на държавните отговорности. Любомир Кючуков добави, че подобен процес е налице и във Великобритания след решението за Брекзит.
Той смята също, че ако в САЩ има “чист популизъм” в Европа той еволюира в радикална идеология и се оформят крайно десни партии, а тези тенденции в момента се развиват бурно:
“Очакваме буквално тази седмица изборите в Австрия – президентските. През следващата година има три ключови избора, които ще покажат до каква степен тези тенденции са набрали необходимата инерция. Става дума за изборите в Холандия, където също имаме много силна, бих казал ксенофобска партия.  Във Франция, знаем състоянието на френското общество и набиращият сили Национален фронт на Марин Льо Пен и също така в Германия, което пък е особено показателно с тенденциите за “Алтернатива за Германия”, защото ако там “Алтернатива за Германия” наистина набере много сериозен политически ресурс, това вече може да разтърси цяла Европа”, коментира Любомир Кючуков.

Според Кючуков проблемите на глобализилания свят няма как да се решат на национално ниво, а изграждането на стени е своеобразен “неолудизъм” (подобен на протестите на лудитите). Проблемът – дори да остане извън стената, няма да бъде решен, посочи Любомир Кючуков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.