Люк Скайуокър - Владее Силата

На 20 декември идва краят на сагата на Скайуокър с премиерата на епизод девет от поредицата “Междузвездни войни”. “Дисни”, които купиха правата за космическата приказка от нейния създател Джордж Лукас “само” за няколко милиарда долара, общават епичен и достоен финал на историята, която започна „...преди много години, в една далечна галактика...” А това е историята на Люк Скайуокър. Момчето, което стана джедай и се изправи срещу Империята, за да плени колективното зрителско въображение и да продаде милиони екшън фигурки и играчки със своя образ.

Люк Скайуокър е един от най-разпознаваемите и иконични филмови образи за всички времена. Той е измислен от Джордж Лукас и изигран от Марк Хамил. В оригиналната трилогия, започнала през 1977-а година, Люк следва класическата траектория, описана от Джоузеф Кембъл в неговото есе за “пътешествието на героя”. В началото той е привидно обикновен и незначителен млад мъж, който тръгва на приключение, преодолява трудности, научава истината за себе си, побеждава злото и се превръща в могъщ воин и закрилник на по-слабите. Проста, но гениална формула, превърната от Лукас и неговия екип в машина за милиарди.

Люк обитава измислената галактика, в която се води битка между доброто, олицетворено от джедаите, и злото, персонифицирано от ситските лордове. Те владеят Силата и боравят със светлинни мечове. Младият Люк поема на епично пътешествие, в което ще трябва да научи древното джедайско изкуство. По пътя си среща ментори като Оби-Уан Кеноби и Учителя Йода, сприятелява се с харизматичния контрабандист Хан Соло, почти се влюбва в принцеса Лея, която после се оказва негова сестра. По възможно най-мъчителния начин научава, че е син на ситския лорд Дарт Вейдър, а на финала успява да го върне от Тъмната страна и с негова помощ да победи Императора. Малко преди смъртта си Дарт Вейдър, който е някогашния джедай Анакин Скайукоър, оценява стореното от своя син Люк. Той вече е легенда и неговият триумф възвестява златни времена за добрите в Галактиката.

Това са основните щрихи на оригиналната трилогия на Лукас и те изграждат митологичната структура на “Междузвездни войни”. В новата трилогия на “Дисни” ситуацията е драматично различна, а Люк Скайуокър беше представен като кисел старец, който гневно захвърли светлинния си меч. Това се случи в “Междузвездни войни: Последните джедаи”, което беше епизод осем в поредицата и втори филм в трилогията на “Дисни”, която е общо третата трилогия в цялостната сага. Малко сложно, но така е със страшно печелившите екранни продукти. Много фенове се ядосаха от начина, по който беше изобразен Люк и дори призоваха за бойкот на “Дисни” и новите филми от “Междузвездни войни”. От компанията дойдоха сигнали, че последният филм ще се разграничи от епизод осем и много от елементите, които ядосаха феновете ще са изменени или премахнати. Една от най-големите загадки е как Люк Скайуокър ще бъде върнат във финалния епизод девет, след като се пожертва героично в предишния, намразен от феновете, филм. Най-вероятно той ще бъде представен като Дух на Силата, както това стана с други легендарни джедаи като Оби-Уан Кеноби и Йода.

Режисьор на “Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър” е Дж. Дж. Ейбрамс, който се завръща към поредицата, след като режисира епизод седем “Междузвездни войни: Силата се пробужда” Ейбрамс е и съсценарист на филма заедно с носителя на “Оскар” Крис Терио. Композитор е великият Джон Уилямс, написал музиката за всяка една част от сагата Междузвездни войни от “Нова надежда” (1977) насам. В ролите са познатите от предишните епизоди Дейзи Ридли, Адам Драйвър, Джон Бойега, Оскар Айзък, Лупита Нионг‘о, Донал Глийсън, Кели Мари Тран, Йонас Суотамо, Били Лоурд ветераните Били Дий Уилямс, Антъни Даниелс и Кари Фишър. И, разбира се, Марк Хамил в образа на Люк Скайуокър. Само след няколко дни ще разберем дали той още владее Силата и дали милионите фенове ще са доволни от последното сбогом на момчето, което стана джедай и победи империята на злото. Съвсем друг е въпросът дали наистина това ще бъде финалната поява на Скайуокър. След години образът може да бъде “рестартиран”, както е модерно. Но вече с друг актьор като Люк. Това, ако се случи, обещава да е най-трудният кастинг в историята на киното.

 

Пътят на Люк към екрана

Първоначално Джордж Лукас е планирал Люк Скайуокър да бъде 60-годишен ветеран от космическите войни, по-късно майстор джедай, а още по-късно дори е имало вариант да бъде жена. “В първата версия ставаше въпрос за стар генерал. Но после промених историята и се роди младият Люк Скайуокър”, разказва Лукс, който дълги години ръководеше своята империя от легендарното си ранчо на име... Скайуокър.

 

За него

Голям приятел и чудесен воин

Люк е супер готин. Голям приятел и чудесен воин. Имали сме противоречия, карали сме се, но момчето знаеше за какво става въпрос. Направо разбихме Звездата на смъртта. В “Хилядолетния сокол” имахме страхотни моменти. С Чубака наистина го заобичахме като брат и верен боен другар. Заслужава да бъде легенда в Галактиката.

Хан Соло, космически конрабандист

 

Най-добрият брат в галактиката

Люк е най-добрият брат в галактиката и е направил много за хората на всички различни планети. Без него нямаше как да победим Императора и да възстановим баланса в Силата. Той е един от най-великите воини и името му ще живее вечно. Три трилогии са му малко, за него има още какво да се каже и направи.

Лея, принцеса

 

Добър ученик младият Люк беше

Изкушаваше го Тъмната страна, но не се поддаде той. Овладя гнева и демоните си победи. Добър ученик младият Люк беше. Роден за джедай и светлинен меч.

Йода, учител джедай

 

Изненада се, като му казах, че ми е син

Люк е прекрасно дете, а аз меко казано не бях добър баща. Той ме спаси от Тъмната страна, а преди това, разбира се, се изненада искрено, като му казах, че ми е син. Галактиката заслужава герои като него.

Дарт Вейдър, ситски лорд

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети