Лятно кино с вход свободен в София

Фестивалът цели да привлече зрители от всички квартали на София. 

Прожекции в паркове и междублокови пространства

Филми ще се показват в Северния парк, Младост, Драгалевци и Симеоново

Събитията продължават до 22 септември

През цялото лято жителите на София ще могат да гледат безплатно лятно кино на открито на различни места из столица.

Всяка седмица до 22 септември белият екран ще бъде разпънат за прожекции под звездите в междублокови пространства, градинки, паркове и дворове из столицата. Продукциите са подбрани от Кинематограф – най-голямата медия за късометражно кино. Началото е на 29 юни е в двора на 127. СУ "Иван Денкоглу". Сред домакините на „Лятно кино София 2022“ са парк „Студентски“, парковете в „Младост 2“ и „Младост 3“, дворът на Гьоте-институт България, „Северен парк“, парк „Илиянци“, дворът на 127. СУ „Иван Денкоглу“, „Павлово“, „Симеоново“, „Драгалевци“ и „Требич“. Прожекциите стартират в 20.30 часа и продължават около 90 минути. Сред показваните филми има документално, игрално, експериментално кино, анимация. 
Освен награждавани на десетки световни фестивали, много от тях са на български автори. Това дава рядка възможност родни творци на късо кино, немалка част от които са студенти - да достигнат с филмите си до голяма публика.

„Това лято София буквално се превръща в „Град на киното!“, каза заместник-кметът по култура Мирослав Боршош, напомняйки за титлата, присъдена на столицата от ЮНЕСКО. "Отдавна търсим подобен културен проект, който акцентира на нетрадиционни и най-вече отдалечени от центъра локации, които са естествена сцена за реализиране на изкуство. Тази инициатива води стойностно българско и чуждестранно кино директно при зрителите - за една много естествена, симпатична, неформална среща", каза още той.

Проектът „Лятно кино София 2022“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична община - Програма „Култура“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино