Лято под сянката на Иван Иванов

Високите сметки на КЕВР ще ни ударят през зимата

Лято е. Морският бриз приятно гали. Августовското слънце щедро дарява електоралните единици с така жадувания тен. И душата блажено се рее в стил „пачанга“.

Как сме, уважаеми сънародници? Добре се чувстваме, нали! А платихте ли си парното за юли, защото аз вече го направих. Ей така, лежейки си на пясъка по северното Черноморие, от банковата ми сметка топлото си е дръпнало поредната доза левчета. Оказа се, че сметката на Топлофикация е зашеметяваща и ми стана хладно. А не бях на сянка под чадъра. Чукнах се по главата и се сетих, защото бях забравил, че „любимата“ на всички българи Комисия за енергийно и водно регулиране, с „любимата“ абревиатура КЕВР и още „по-любим“ шеф Иван Иванов ни сурвака с нови цени.

Юли дойде с по-високи стойности за ток, парно и топла вода. Увеличението на топлото изяде ръста на пенсиите, с което властта не пропусна да се похвали. Сега през август плащаме това, което „енергийно“ сме изпапали миналия месец. Ето какво платих, уважаеми. Парно - 42 лв. Това е само за топла вода. През юли съм изконсумирал - 3 кубика. Подгряването им струва 42,88 лв., представяте ли си! През 2018 г. сметката ми за август е 29,75. лв за подгряване на 5 куб. вода.

Тия от КЕВР са феномени, сътвориха нова математика, според която две е повече от три. По логиката на експертите Иванови, колкото по-малко топло ползваш, плащаш повече. Ето миналия месец съм платил 31,53 лв. за подгрята вода през юни - само 2 кубика. Сладурчета, живи здрави да са, но има Господ.

А е лежерно лято - с плажна идилия, студена бира, потни красавици и на нашенеца сега му е през оная работа за високите сметки, които ще го връхлетят „зимъска когато сняг забръска“. Тогава ще го налети махмурлукът от августовското ваканцуване и ще се сети за Иван Иванов и неговите роднини. Докато през юли всички си траеха, отпускарски зомбирани. Мисля си, че освен чисто битов атрибут, парното е и семейно- социален феномен. То е като брак без право на развод - жениш се за него до гроб. От тъщата можеш да се отървеш, но от него никога. Ако погледнем по-издълбоко на въпроса, няма как да не прозрем, че то може и да е играч на обществената сцена - да сваля правителства и да отврати хората от всяка политическа система. Но това е друга тема.

И пак така, лежейки си на плажа в безбрежните дюни на Крапец, прочетох новината, че в Румъния намаляват цената на парното и вдигат пенсиите. Разтърках си очите да не би да имам слънчеви халюцинации. Представяте ли си - намаляват цената на парното. Не у нас. В Румъния. У нас такава новина наистина би звучала халюциниращо. Между другото северните ни комшии са окупирали, и сега в момента, плажната ни ивица от Крапец до Дуранкулак - а тя е 10-12 км, с каравани, кемпери и палатки. Идват с лимузини и джипове последни модели от престижни марки. Завидях им.

И ето още една новина, която прочетох на телефона си, изтегнат под чадъра: Владимир Путин обяви днес (13 август- б.а.), че с нов закон всички навършили 70 години на територията на Руската Федерация се освобождават от задължението да плащат ток, вода, парно, както и данък смет. Съобщавам го с риск „прогресивните сили“ да ме обвинят в ретроградност и русофилство.

Между другото, до мен летуваше унгарско семейство с четири деца - явно любители на свободното плажуване. От пръв поглед си личеше по автомобила, с който пристигнаха и по скъпото оборудване, което разпъваха, че имат добър стандарт. Но ме впечатли друго. Родителите младееха - вероятно бяха на около 40 г., но с въображение, пряко сили можеш да им дадеш максимум 30 г., особено на майката, родила четири деца. Все момчета. Най-малкото - бебе на няколко месеца. Порази ме и друго - малчуганите бяха изключително възпитани и задружни, виждаше се по игрите и обноските им. Учудих се - как бяха успели не само да ги родят, но отгледат и възпитат. Унгария е страната с едно от най-ниските нива на раждаемост в ЕС (средно 1,45 деца на жена), което води до отрицателен прираст на населението - факт, който би изправил всяка държава пред огромни предизвикателства. Това принуди Виктор Орбан да въведе „План за закрила на семействата“. Документът предвижда щедри финансови стимули: всяка унгарка на възраст под 40 години, която за първи път сключва граждански брак, ще има право на държавен кредит от десет милиона форинта (около 31 500 евро). Ако от този брак се роди дете, в продължение на три години майката е освободена от обслужването на кредита. При раждане на второ дете u се опрощава една трета от заема, а ако има и трето дете, се опрощава цялата останала сума. В случай, че жената роди четири или повече деца, има и допълнителен бонус: до края на живота u държавата я освобождава от данък общ доход. И това далеч не е всичко: държавата се задължава също така да подпомогне финансово закупуването на собствено жилище и на седемместен автомобил за многодетното семейство. Така е в Унгария.

Огледах се - нашенците на плажа бяха с едно или две деца. С три не видях. За да разберете защо - прочетете карето.

 

Как се гледа бебе на българска земя

Ето каква ми каза бивша колежка от Министерството на отбраната, която гледа бебе на 10 месеца, и се е лишила от морето: около 600 лв. са месечните разходи за най-необходимото. Адаптираното мляко е 40 лв. за пет дни, памперсите са 33 лв. за 10 дни, едно пюре е между 2,50 - 4 лв., а на ден бебето трябва да яде по две. Кутия каша е 7 лв., която стига за две седмици и т.н. В сметката не влизат харчовете за дрехи и лекарства. Неотдавна бебето се простудило и лекарствата са стрували 80 лв. Така се гледа: храниш го и се кръстиш да не се разблее.

Коментари

Задължително поле