Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Възстановка отбелязва 180 години от откриването на Взаимно училище във Велико Търново

Ивет Лалова мечтае да бъде майка

ВАС отмени Становище за екологична оценка на министъра на околната среда и водите за изменение на общия устройствен план на Община Приморско

Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупция в Мозамбик

Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

Израел и Хамас постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за 6 месеца

Въоръжена група прекъсна главен водопровод в Триполи

Младен Маринов: Изяснява се каква е причината за нападението с нож срещу 16-годишно момче

Десислава Танева: Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд. евро за интегрирането на мигрантите през 2018 г.

Икономист: Не е възможно да има обща минимална европейска заплата

Изтребители не се купуват на Черен петък Каракачанов единствен се осмели да каже, че асансьорните маневри за Ф-16 са прекалено скъпи за България

Маги Джанаварова: Не съм глезла Участието в „Мюзик Айдъл“ беше най-щастливият период в живота ми, признава певицата

Магдалена (Маги) Джанаварова е талантлива млада певица, чиято звезда изгря в третия сезон на „Мюзик Айдъл“. Тогава тя победи на финала македонеца Боян Стойков като спечели 59,1% от зрителския вот. Маги е родена във Велико Търново, където учи в музикална паралелка в СОУ „Емилиян Станев“. Тогава нейна преподавателка е оперната певица Мария Касабова. После завършва Националната музикална академия, специалност поп и джаз пеене в класа на Алис Боварян. След телевизионното шоу певицата подписва договор с компанията „Вирджиния рекърдс“ и през 2009 г. излиза първият й самостоятелен албум – „Първа стъпка“. От 2012 г. е самопродуциращ се изпълнител. Има записан един дует с Миро и два – с рапъра 100 Кила.

– Маги, през юни стават точно 10 години, откакто спечелихте последния, третия „Мюзик Айдъл“. На колко години бяхте тогава?
– На 21, навърших ги през март 2009 г., докато течеше предаването.

– Откога пеете?
– От мъничка, някъде от петгодишна. Запомнях всякакви мелодии. Изглежда съм го наследила от майка ми. Тя е детска учителка, пее, свири на акордеон. Започна да ни записва мен и брат ми на касетофон. Много е талантлива, но е била прекалено срамежлива, за да започне да го показва и да продължи с пеенето. Харесали са изпълненията й на училищни тържества и са я поканили да учи в музикалното училище в София, но страхът, че ще е без мама толкова мъничка я е възпрял. Оттогава музиката й е голяма любов. Само че е прекалено притеснителна, което не би й помагало в нашата работа. Не че аз не бях срамежлива, но може би съм била една идея по-отворена. А и времената са били различни. Възпитанието, свободата, които имахме с брат ми, бяха такива, каквито родителите ми не са имали навремето.

– Имате ли приятели от шоуто или надделя конкуренцията?
– За мене то никога не е било конкуренция, понеже съм участвала в много национални конкурси – къде по-успешно, къде не. Затова нямах прекалено голямо самочувствие. Така съм възпитавана – да бъда здраво стъпила на земята, да не съм глезла. Гледам, че в днешно време точно обратно ги възпитават децата, но аз продължавам да съм си „тук и сега“, независимо какво ми се случва. За нас казваха, че сме най-сплотените участници в шоуто, а не конкуренти. До ден днешен поддържаме връзка с македонците, въпреки че не се виждаме много, всеки се разтича по своя път.

– Сега къде може да ви слуша човек?
– Имам участия в дискотеки, пиано барове, на частни партита, концерти. През лятото пея повече по морето. Където ме отвее вятърът, където ме поканят – там. Аз съм си мениджър, аз си уреждам участията и си правя програмата, макар че понякога това ме затормозява и ми се иска да съм повече артист, отколкото мениджър. Въпреки всичко, благодарна съм на живота си и на това, че мога да правя музика и да пътувам, да се срещам с много хора. Обожавам да пътувам и да шофирам, много ме разтоварва.

– Сама ли карате колата си?
– Понякога има и друг човек, който шофира.

– Понеже за вас има доста противоречива информация в интернет, кажете сега от първа ръка – женена, неженена, с деца, без деца…
– Не съм женена, не съм развеждана и нямам деца (смее се). Това е причината все още да съм като волна птичка и да пътувам много.

– Ако имахте дете, щяхте ли да останете на едно място?
– Мисля, че не. Разбира се, че ще отделя нужното време, защото съм от хората, които много държат на възпитанието, на дисциплината. В днешно време виждам и възрастни, и деца, които са, меко казано, невъзпитани и оставени на слободия. Аз не бих искала моите деца да са такива и е нещо, в което наистина ще вложа усилия. Надявам се и майка ми да помогне…

– Колко деца бихте искали да имате?
– Две – момче и момиче, може и две момичета.

– Има ли в момента човек до вас?
– Да, имам човек до мен. Но този път съм решила връзката ми да не е във фокуса на медиите. Ще ви кажа само, че няма нищо общо с моята професия.

 

Екатерина Йосифова: Не всяка био храна е “здравословна”

Най-голям враг на децата са лакомствата в лъскави опаковки, предупреждава експертът

Екатерина Йосифова е предприемач и маркетинг експерт, учредител и член на управителния съвет на фондация „За храната“. Завършила е образованието си в LMU Ludwig-Maximilian Universitat, Мюнхен, Германия и има MBA от Cotrugli Business School, Хърватска. Управител е на компания, производител на натурални и био храни, напитки и хранителни добавки. Майка е на три деца.

– Каква е основната цел на Фондация „За храната“?
– Мисията на фондацията е популяризиране и изграждане на обществено разбиране и подкрепа за пълноценно, природосъобразно, здравословно хранене на всички нива: деца и техните родители, баби и дядовци; учители. За целта ангажираме лекари, шеф-готвачи и други професионалисти с влияние върху общественото мнение по темата за храненето на децата.

– Кой според вас е основният проблем в храненето на децата?
– Самите ние сме родители, ангажирани ежедневно с храненето на децата си, и се изправяме пред същите предизвикателства, както всяко семейство при отглеждането им, в това число и при изграждането на добри хранителни навици. Именно затова във фондация “За храната” членуват лекари-диетолози, които ни помагат. В България съществуват добри нормативни рамки като Наредба за физиологичните норми за хранене на населението, Наредба за здравословно хранене на учениците, Наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните и т.н. Това са рамките за балансирано и пълноценно хранене, зададени на най-високо ниво в държавата. В тях ясно е посочено какви храни могат и е добре да консумират децата и какви не. Проблемът е, че преобладаващата част от родителите не ги познават, компаниите, обслужващи детските заведения, не винаги ги спазват, а редовен контрол от институциите почти няма или е само по сигнал. Най-голям враг на децата са храните в лъскави опаковки, които най-често са с високо съдържание на захар, сол, транс-мастни киселини, оцветители, консерванти.

– Как виждате разрешването на проблема?
– Важно е ние като родители ежедневно да им предлагаме алтернатива (напр. пресни плодове и зеленчуци, домашно приготвена храна), да им говорим за храненето и здравето и най-вече да им даваме личен пример. Учители, треньори, известни личности – всички те оказват огромно влияние върху децата извън семейната среда. Те са модел за подражание и силно се надявам, че си дават сметка за това. Ако любимият на детето футболист или музикален изпълнител рекламира газирани напитки или споделя в социалния си профил как се храни предимно с „junk“ храни, какво според вас е посланието за детето? И, разбира се, изключително силен фактор е социалната среда. Как се хранят приятелите, съучениците ти. Ще те нарочат ли за аутсайдер, защото си носиш кутия с храна от вкъщи или ще си „готин“, защото си купуваш понички от лавката. Моделите на поведение се възпитават и трябва да сме наясно, че всеки от нас носи отговорност за това.

– Можем ли да накараме едно дете да яде зеленчуци и да не близва шоколад и чипс?
– За много родители, които се опитват да ограничават този тип храни, всеки ден е истинска война: война на касовите зони в супермаркета, на площадката, в училищната лавка, война с шарени и весели телевизионни реклами, таргетиращи деца. Имаме си хубавата българска поговорка, че „насила хубост не става“ и затова „да накараме“ няма да работи. Родителите, бабите и дядовците имат нужда от информация и подкрепа, за да правят правилния избор за хранене на децата си, да знаят как да подходят и да убедят децата коя е добрата храна. Затова и ние от фондация „За храната“ заедно с експерти диетолози, психолози, педагози, шеф-готвачи и много други специалисти работим по разработването на дигитален ресурсен център по темата хранене, който безплатно да предоставя теоретична и практическа помощ на всички, които отглеждат или работят с деца. Има много работа в тази посока, но все пак виждаме позитивна тенденция и желание за промяна най-вече от страна на родителите. Искаме да подпомогнем и учителите с образователни материали, за да могат по-лесно да комуникират с децата по темата за тяхното здраве.

– Здравословно хранене означава ли, че трябва да се храним само с био продукти?
– Ние съзнателно избягваме термина “здравословно” и говорим за балансирано и пълноценно хранене. Това означава да бъдат включени всички хранителни групи. Така например една салата или един килограм боб не са по-скъпи от пакет бисквити, чипс или вафли. Важно е да знаем каква е хранителната стойност на различните продукти и да правим информиран и осъзнат избор. Погрешно е и виждането, че трябва да се храним само с храни с “био” етикет. Не всяка био храна е “здравословна” и това не ни гарантира пълноценно и балансирано хранене. Най-простичката рецепта е да залагаме на сезонни, традиционни за страната ни храни, които по възможност да са от локални производители. Така ще правим добро не само на себе си, но и ще стимулираме местното производство, ще подпомогнем икономически района, в който живеем.

 

И още в новия брой на вестник „Жълт Труд“…

Цеци Красимирова се омъжи в замък

Асен Блатечки удари 115 кила

Щерката на Маргарита Петкова вдигна сватба

Иво Аръков снима с Къванч Татлъту в Турция

Емилия – част от холивудска продукция

Силвия Кацарова е в отбора на пенсионерите

Бети Уайт – щура тийнейджърка в тяло на 97

Кейт Бекинсейл зарязана от младото си гадже

Всеки трети страда от чувствителни зъби

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА – В „ЖЪЛТ ТРУД“ ОТ 15 МАЙ!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.