Мадрид откри болница за COVID-19

Област Мадрид откри днес болница за 100 милиона евро за лечение на болни от Ковид-19, но според профсъюзите недостигът на здравни работници повдига въпроси как ще бъде осигурен персонал за нея, предаде Ройтерс.

Местни опозиционни политици и профсъюзи отправят критики заради цената на новата болница, която се удвои в сравнение с първоначално обявеното, и недостига на здравни работници в Испания.

При пристигането си за откриването на болницата областният лидер Исабел Диас Аюсо беше посрещната от десетки протестиращи здравни работници с плакати, на които пишеше "Болници на политиците" и "Достатъчно".

Новата болница беше построена само за три месеца близо до мадридското летище. В крайна сметка тя ще има капацитет от 1056 легла, включително 48 за интензивни грижи, заявиха областните власти.

Първоначално ще бъде открито крило с 240 легла, включително интензивно отделение. За него ще е необходим персонал от 669 лекари, медицински сестри и техници.

Профсъюзите се тревожат, че при недостига на медици новата болница ще взема персонал от други здравни заведения, и я определят като безсмислен проект.

Испания е регистрирала досега над 1,6 милион заразявания с коронавирус и е на второ място по този показател в Западна Европа. Смъртните случаи в страната са над 45 000.

Коментари

Задължително поле