Мадуро обвини Илон Мъск в подготовка на инвазия, а опозицията в преврат

Управляващите във Венецуела обвиниха опозицията в опит да извърши преврат заради протестите, които избухнаха след изборите в неделя, на които за победител беше обявен досегашният държавен глава николас Мадуро.

„Свидетели сме на държавен преврат, който отново беше извършен от десни екстремистки фашисти, които, разбира се, бяха подкрепени от империалистическите сили - северноамериканския империализъм и техните съюзници, но ние ще се справим с този държавен преврат “, каза министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес  във вторник по венецуелска телевизия.

Вчера в цялата страна бяха регистрирани сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност, като за разпръскването на тълпите беше използван сълзотворен газ и бяха убити най-малко двама души. В Коро, главен град на щата Фалкон, протестиращите събориха статуя на „покойния ментор на Мадуро“ Уго Чавес.

Малко след полунощ в неделя срещу понеделник местната избирателна комисия НИС обяви "необратима победа" за Мадуро – 51% при преброени 80 на сто от бюлетините. Според официалните резултати, които опозицията оспори, Гонсалес е получил 44% от гласовете. Това стана със закъснение от шест часа след затварянето на урните.

Председателят на НИС Елвис Аморосо приписа забавянето на кибератака срещу системата за електронно гласуване, като нарече действията на хакерите „терористични актове“, а обявените резултати „убедителни и неопровержими“.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо обаче нарече изборите поредна измама и обяви, че Венецуела има нов избран президент и това е Едмундо Гонсалес. В свое изявление Мачадо обяви, че опозиционният кандидат печели с над 70% от гласовете и подчерта: „Едмундо Гонсалес спечели тези избори. Ние знаем това. Във всеки щат го знаем. Знаем какво се случи днес“ и се позова на нередности, които поставят резултатите под въпрос.

След обявяването на официалните данни Мадуро определи победата си като „триумф на мира, стабилността, републиканските идеали и идеите за равенство“. „Те не успяха да преодолеят санкциите, не успяха да преодолеят агресията, заплахите, сега не могат и никога няма да могат да преодолеят достойнството на народа на Венецуела“, каза той по време на речта си, визирайки политическите си опоненти.
 
Освен това, Мадуро обвини Мачадо в организиране на международен заговор, наричайки действията й опит за преврат. Той също така въведе Илон Мъск в заговора. „Виртуалната реалност се контролира от заклет враг, известният Илон Мъск, който иска да долети с ракетите си, за да нахлуе във Венецуела. Знаем, че вие ​​стоите зад всичко това с вашите пари и другари“, каза той.

Службата за наблюдение на избори на Организацията на американските държави (ОАД) днес заяви, че не може да признае резултатите, обявени от националната изборна служба на Венецуела.

Очаква се ОАД утре да свика извънредна среща, на която да обсъди изборите, тъй като мнозина латиноамерикански лидери отхвърлиха резултатите и казаха, че е необходима повече прозрачност.

В публикуван от групата доклад се казва, че събитията от нощта на изборите са потвърдили "координирана стратегия, която се е развивала през последните няколко месеца и е имала за цел да подкопае изборния процес". Според ОАД има доказателства за опит от страна на режима да не отчете волята на мнозинството, изразена пред изборните урни от милиони венецуелски граждани.

По-късно властите в Каракас обявиха, че изтеглят дипломатическия си персонал от седем латиноамерикански страни, които оспорват победата на Николас Мадуро. Това са Аржентина, Чили, Коста Рика, Перу, Панама, Доминиканската република и Уругвай. Седемте държави са част от общо девет страни, които излязоха със съвместно изявление. В него те настояват за пълен преглед на резултатите от вота. Междувременно Перу изтегли посланика си от Каракас, а Панама замрази отношенията си с Венецуела. 

Но някои от партньорите на Венецуела поздравиха Мадуро за победата, включително президентите на Боливия, Хондурас и Куба. Поздравления дойдоха също от Русия, Китай и Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка