Майки на деца с увреждания: Ако не върнат Бисер Петков, организираме протест за оставката на кабинета

протест, родители на деца с увреждания

От 11 дни, в палатков лагер до парламента, майки на деца с увреждания искат законодателни промени от управляващите, за да може да отглеждат децата си и да имат право да работят или не.

След вчерашната оставка на социалния министър Бисер Петков, майките и техни поддръжници написаха в социалните мрежи: "Оставката на министъра, в прав текст значи, че проектозаконът, който ще се внесе в понеделник, ще бъде върнат. Ако не върнат Бисер Петков, единственият до момента, който ни показа че работи с нас, и който почти завърши най-важното наше искане за закон за личната помощ, започваме организация на ГРАНДИОЗЕН ПРОТЕСТ ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!“

За мен Бисер Петков е изкупителна жертва, но не съм сигурен, че това е правилно, заяви пред БНР депутатът от БСП Антон Кутев.

„Аз в лицето на Петков видях човек, който иска да свърши работа и който се през цялото време се опитваше. Друг е въпросът е, че сега Борисов може да има някакъв още по-добър вариант. За мен важното е накрая да има резултат, но няма да е лесно, защото целия проблем не е в социалното министерство, а във финансовото. Важното е да не се окаже, че накрая цялата политическа класа сме безпомощни пред проблем, който е решен на практика в голяма част от Европа“, уточни той.

Кутев беше категоричен, че решенията зависят от правителството, а не само от социалния министър: „Там трябва да се намеси здравният министър, финансовият министър, което означава, че трябва да се намеси и министър-председателят. Без неговия личен ангажимент, нещата няма да станат. Това, което виждам сега с Бисер Петков е измиване на ръцете на премиера“.

Според депутата, след оставката на социалния министър има два хода – или премиерът да се заеме лично с въпроса и назначавайки нов министър ще му даде верните указания и ще му помогне, или ще сложат човек, който тепърва ще започне да се учи.

Бившият социален министър и сегашен директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков заяви категорично, че най-горещият стол в цялото правителство е този на социалния министър: „Общо взето това е боксовата круша на Министерския съвет. Това са хората, които знаят проблемите и знаят, че не всичко може да бъде решено. Това повлия в конкретната ситуация“.

Нейков определи Бисер Петков като изключителен професионалист: „Той от изключително много години работеше в сферата на социалното осигуряване - една от най-сериозните сфери, но за зла врага дойде в МТСП в ситуация, в която ефектът от кризата се проявяваше все по-силно. Много от хората, които очакват нова социална политика вече им се беше изчерпало търпението и започнаха един след друг конфликти. Всичко това малко или много влияе върху човека, който трябва да носи този товар върху гърба си“.

Според бившия социален министър, екипът на министър Петков е знаел какво трябва да се прави, въпреки че за експертите в сферата е изглеждало, че социалното ведомство няма подкрепа в правителството: „Бяха започнали много важни реформи. Само за няколко месеца бяха изготвени Закон за социалната икономика, подготвяха се и нов Закон за социалните услуги, нов Закон за хората с увреждания. Това са болезнени теми, които трябваше да бъдат решавани. Само че моето впечатление е, че този екип нямаха политическа подкрепа“.

Нейков заяви категорично, че който и да е новият министър на труда и социалната политика ще му трябва време, за да навлезе в работата: „А при тази ситуация в социалната сфера е много рисково за нови конфликти. Затова чисто управленски би било най-добре да е човек отвътре от системата, който веднага в движение да влезе в задачите и да започне да ги решава.“

Коментари

Задължително поле