Майкъл Блумбърг - Кандидатът от Уолстрийт

Кандидатирам се за президент, за да победя Доналд Тръмп и изградя наново Америка. Не можем да си позволим още четири години безразсъдните и неетични действия на президента Тръмп. Той представлява екзистенциална заплаха за нашата страна и нашите ценности. Ако спечели още един мандат, може би никога няма да се възстановим от щетите.

Думите са част от официалното изявление на американския мултимилиардер Майкъл Блумбърг, с което в неделя обяви, че се включва в надпреварата за номинацията на Демократическата партия на САЩ за кандидат за президент през 2020 г. Бившият кмет на Ню Йорк три последователни мандата влиза в оспорвано състезание с още 16 други желаещи да получат доверието на избирателите-демократи и да се изправят срещу Доналд Тръмп на вота догодина. Любопитен факт може би е, че Блумбърг (на 77 г.) е и четвъртия над 70-годишен кандидат в надпреварата, наравно с другите трима досегашни фаворити - бившият вицепрезидент на Барак Обама Джо Байдън му е набор на 77 г., сенаторът от Вермонт Бърни Сандърс е на достолепните 78 г., а колегата му от Масачузетц Елизабет Уорън направо младее със своите 70 г. За справка, на изборите през 2020 г. Доналд Тръмп ще е на 74 г. и темата за възрастта на него и опонента му ще е част от кампанията несъмнено.

Майкъл Блумбърг вече изпревари с един ход, заявявайки при обявяването на кандидатурата си, че разполага с „уникална комбинация от опит в бизнеса, управлението и филантропията”, които ще му позволят да „спечели и ръководи”. И сигурно е така. Миналата година списание „Форбс” постави Блумбърг на 11-о място в списъка на най-богатите хора на планетата, с лично състояние от над 51,5 млрд. долара. В същата класация Доналд Тръмп е на 259-то място с малко над 3 млрд. долара. Създадената от Блумбърг мрежа за финансови услуги и новини, успоредно на медийната империя, носещи неговото име, дава работа на над 19 000 души в 69 страни, включително в България. Относно етичната страна на нещата по време на кампанията, според „Файненшъл Таймс”, главният редактор на медийната група „Блумбърг Нюз” е разпратил имейл до служителите, в който ги уведомява, че вече няма да публикуват неподписани коментари и няма да разследват Майкъл Блумбърг или опонентите му демократи, а ще се съсредоточат само върху Доналд Тръмп.

От своя страна мултимилиардерът обяви, че ще инвестира над 150 млн. долара от личното си състояние в кампанията за демократическата номинация, от които 100 млн. ще бъдат насочени в интернет-пропаганда срещу обитателя на Белия дом. Между 15 и 20 млн. ще бъдат ориентирани в кампания за насърчаване на активната регистрация на избиратели, предимно сред малцинствата, а само за тази и следващата седмица са отделени 30 млн. долара за време за телевизионна агитация по всички големи мрежи зад Океана. Блумбърг не е уточнил все още колко е готов да похарчи за цялостна кампания. Медиите зад Океана цитираха негов високопоставен съветник, Хауърд Улфсън, според когото „колкото трябва, за да бъде победен Тръмп”. Мултимилиардерът няма да приема дарения за кампанията си и ако бъде избран, ще се откаже от заплатата си на президент, казва още Улфсън.

На първо време Блумбърг ще продължи да опипва водата, прескачайки агитацията за първите избори между членовете на Демократическата партия в четири щата през февруари догодина и ще се концентрира на първо време върху 12-те, които ще гласуват в т. нар. „Супер Вторник” на 3 март. Американски политически наблюдатели посочват, че подобна стратегия е възприемана и преди през годините от кандидати, влизащи късно в надпреварата за партийната номинация, но никога не е била печеливша. Въпреки това бившият кмет на Ню Йорк разполага с подкрепата на мнозина градоначалници на големи мегаполиси в САЩ, възползвали си от огромните му инвестиции за обучение на служители от местната власт и инициативи за справяне с проблеми като въоръженото насилие, климатичните изменения и нелегалната имиграция. Същевременно противоречивата политика на полицията в Ню Йорк на спирания и претърсвания през 12-те му години като управник, още навремето изостри отношенията му с чернокожата и латиноамериканската общност както в мегаполиса, така и на национално ниво.

Средната класа също трудно ще се припознае в него, въпреки че кампанията му вече акцентира върху скромния му произход от Бостън, Масачузетс, до успеха му на Уолстрийт и по света. Роден през 1942 г. Майкъл Блумбърг започва работа в инвестиционната банка „Соломон брадърс” в Ню Йорк като редови партньор през 1973 г. Когато банката е придобита през 1981 г., с дела си от 10 млн. долара той открива компанията „Иновативни пазарни системи”, насочена към осигуряване на висококачествена бизнес-информация за Уолстрийт. Фирмата е преименувана на „Блумбърг” и започва да предоставя услугите си чрез собствени компютърни терминали, които усъвършенства през годините.

 

Републиканец, независим, демократ

Вече мултимилиардер и подобно на Доналд Тръмп със собствен небостъргач, носещ неговото име в Манхатън, макар и убеден демократ, през 2001 г. Майкъл Блумбърг се явява като кандидат за кмет на Ню Йорк на изборите произведени два месеца след атентатите от 11 септември, от името на Републиканската партия. Две години след преизбирането му през 2005 г. я напуска и се явява като независим за трети мандат през 2009 г., след като преди това успява да промени закона, ограничаващ кметовете на града само до два мандата. През 2018 г. Обяви, че се присъединява към Демократическата партия преди тази година да започне кампания за президентската номинация на „магаретата”.

 

За него

Може да си позволи риска

Като бизнесмен Блумбърг е движен от данните. Но и така не ти трябва университетска диплома, за да разбереш че полето при демократите е в игра. (...) Неговата стратегия изглежда е да остави останалите водещи кандидати да се борят помежду си в ранно гласуващите щати и след това да хвърли неограничените си възможности срещу по-отсят брой противници през март. Рисков план, който само някой с ресурсите на Блумбърг може да си позволи.

Антъни Зърчър, наблюдател, Би Би Си

 

Залага срещу Байдън

Бившият вицепрезидент Джоузеф Байдън и кметът от Индиана Стийв Будичеч се оказват водещите кандидати, които се обявяват най-близко до политическия център, като Байдън си остава най-големия общ фаворит. И двамата са податливи на политическа уязвимост и никой от тях няма финансовите ресурси на Блумбърг, който подобно на Байдън залага, че демократите искат повече да победят Тръмп, отколкото се интересуват от идеологии.

Александър Бърнс, коментатор, “Ню Йорк Таймс”

 

Да дойде „Малкият Майкъл”

Познавам Майкъл много добре. Когато дойде, идваше от нищо. Няма да се справи добре, но мисля, че ще навреди на Байдън. Но той няма магията да се справи добре. „Малкият Майкъл” ще се провали. Ще похарчи много пари, той има много големи предизвикателства, има лични проблеми и други проблеми. Но познавам Майкъл Блумбърг достатъчно добре - той няма да се справи добре. Ако го направи, ще се радвам. Няма друг човек, срещу когото бих се съревновавал повече от „Малкия Майкъл”.

Доналд Тръмп, президент на САЩ

Коментари

Задължително поле