Майори с име Георги обучават курсанти в НВУ

Занятие с курсанти първи курс с майор Георги Белчев. Снимки: Веселина Ангелова и личен архив

Двамата офицери от Катедра „Военни науки“ във Велико Търново са пример за бъдещите бойци

При жените има по-силно желание да служат

Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново е еталон за оaбучение на кадри за родната армия, както и за структурите на НАТО. За добрата подготовка на бъдещите офицери, основна заслуга имат преподавателите във военния ВУЗ. Пример за такива обучители са Георги Белчев и Георги Попов, които в Деня на храбростта - 6 май честват професионален празник и имен ден.

И двамата са възпитаници на НВУ. Те са майори, асистенти, докторанти и преподаватели към Катедра „Военни науки“. Майор Георги Белчев е асистент в катедрата от 2,5 години и докторант от година и половина. Пише дисертационен труд на тема „Усъвършенстване обучението по тактическа подготовка на курсантите“. Научната му разработка е изцяло насочена към военната подготовка на бъдещите офицери и ще подпомогне университета при обучението на бъдещите армейски кадри.

„Другата ми дейност е водене на занятия с курсантите от I до V курс по различни дисциплини, които са включени във военната им обучение“, споделя майор Белчев. Офицерът не крие, че по време на пандемията има затруднения с практическите занятия. „За съжаление те не могат да се проведат дистанционно, защото се правят при полеви условия, с техника и оръжие. Извънредното положение обаче обхвана период, в който почти няма планирани полеви занятия и затова след отмяна на ограниченията, за три-четири седмици ще наваксаме със занятията“, убеден е майор Белчев и пояснява, че теоретичната подготовка пък се осъществява дистанционно. 36-годишният преподавател вече се подготвя за предстоящите практически занятия с курсантите, които започват веднага след като бъде отменено извънредното положение.

Самият той вече има богат опит като военнослужещ. Завършил е НВУ през 2006 г., обиколил е три гарнизона. Има две участия в мисии в Ирак и Афганистан. Завършил е и Военна академия и вече има натрупани 14 години стаж в армията. Търновецът решил да стане преподавател, защото искал да предаде придобития опит на младото попълнение. Споделя, че ще отпразнува Гергьовден в тесен семеен кръг със съпругата и децата си.

Съименикът му, колега и добър приятел майор Георги Попов пък е родом от град Девин. От 2016 г. преподава Огнева подготовка в катедра „Военни науки“. Предстои му защита на докторантура като темата на дисертационния му труд е изцяло насочена към огневата подготовка и изследване възможностите на методиката за обучение на курсанти и специализанти в НВУ.

Завършил е Националният военен университет в старата столица през 2002 г. Шест години е служил в Банско. През 2008 г. се върнал във военния ВУЗ. „Ако преди това някой ми беше казал, че ще работя в университета, нямаше да му повярвам. Но по стечение на обстоятелствата сега преподавам в престижното учебно заведение. Шест години бях зам.-командир на рота в курсантски батальон, а от 4 години съм преподавател. Интересна ми е тази професионална дейност и с желание я практикувам. Искам да вдъхновя курсантите и да запаля хъс у тях към оръжията“, разкрива амбициите си 40-годишният асистент.

И двамата офицери са категорични, че работата с младите бойци е изключително предизвикателство. Майорите Белчев и Попов са единодушни, че момчетата и момичетата, които се обучават във военния университет са амбициозни и любознателни. Опитът е научил двамата асистенти, че към всеки курсист трябва да се подхожда индивидуално.

„Част от новоприетите курсанти след известен период осъзнават, че тук не им е мястото, че тази професия не е за тях и напускат. Не могат да свикнат с реда, с различната обстановка, с по-строгия режим, с физическите натоварвания, както и с наложените ограничения и затова се отказват“, разказват майорите. Има обаче и доста мотивирани момчета и момичета, които се отнасят изключително сериозно към усвояването на военната професия. Интересуват се от новостите в областта на оръжията. Най-добре запомнят и най-бързо се справят с новия учебен материал, когато им се представи на екран. Визуално възприемат много бързо. Голям е интересът им и към международната обстановка и причините за военните конфликти в Сирия, Ирак.

Асистентите разказват, че във военното училище има отбори по стрелба в различни направления, което е един от стимулите за по-любознателните, които биха искали да задълбочат знанията и уменията си. Дейните офицери споделят, че в практиката си неведнъж са се сблъсквали с непредвидени и стресови ситуации.

„Преди да излязат на стрелбището, курсантите минават през симулатора, научават положението и начина на стрелба. Странното обаче е, че някои от тях в момента, когато излязат на стрелбището, поставят бойните патрони в автомата и като легнат на рубежа за откриване на огън, настава тотален блокаж. Явно, се задейства психологическа бариера и при такива реакции се налага да се приложи индивидуален подход“, разкрива майор Попов.

„Преди да отидат при колегата да стрелят с истинските патрони, минават през нас като тренират с халосни патрони. При този вид тренировка се симулира шума и отката на автомата. Стигало се е обаче до изпускане и дори хвърляне на оръжие, треперене на ръцете“, казва майор Белчев. И двамата офицери обаче са категорични: „Свидетели сме на тенденцията, че при жените има по-силно желание да служат. Дамите са по-мотивирани и дисциплинирани“.

За да са непрекъснато в кондиция и да са пример за курсантите, докторантите майори поддържат добра физическа форма с всекидневни спортни занимания. Освен това стриктно следят новостите във военната сфера и самите те непрекъснато се обучават, за да са на завидно ниво на компетенция пред курсистите.

„В учебния план са предвидени занятия за оцеляване в екстремни условия в продължение на 5 дни. Провеждат се вече не само с първокурсниците, но се тества психическата и физическа устойчивост и на завършващите курсанти от пети курс“, казват военните асистенти.

И за двамата най-амбициозните планове в кариерата на този етап са десертациите. „Ако не ги напишем, ще трябва да напуснем Националния военен университет, защото сме подписали 6-годишни договори и трябва да изпълним поетите професионални ангажименти“, категорични са Георги Белчев и Георги Попов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи