Корнелия Нинова: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и неискрена

Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Майстори кулинари от страната показаха близо 180 баници на Празника на дрипавата баница във Върбица

Снимки: община Горна Оряховица

Близо 180 баници, дело на майстори кулинари от цялата страна, показаха на празника на дрипавата баница във Върбица. Празникът се организира от НЧ „Градина-Върбица-1894” със съдействието на Община Горна Оряховица. Доброто настроение с домакини и гости споделиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева. Инж. Добрев поздрави всички присъстващи и пожела следващата година броят на баниците да бъде още по-голям.

Гостите на празника бяха поздравени и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов.

Освен домакините в празника се включиха кулинари от 37 населени места и 32 самодейни състава.

„С този празник представяме уникалното многообразие от баници, както от региона, така и от цялата страна, а заедно с него и богатството на българския фолклор”, сподели секретарят на НЧ „Градина-Върбица-1894” Анелия Димитрова.

Голямото разнообразие показваха отрупаните с баници маси. Наред с традиционните баници със сирене, с лопуш, с локум, с тиква, със спанак, имаше още с майонеза, с ориз, с кашкавал, с ябълки, с маслини, с кайма, с бекон, с пиле и гъбен сос, с цвекло, щрудели, щирници, традиционни баници от различни краища на страната и пр.

Интерес предизвикваха още и унгарската баница със зеле, малки банички с унгарски червен пипер, щрудел с карамелизиран кокос, баница с кафява захар, дело на драгановските кулинарки. Опашка от желаещи да опитат имаше и пред импровизирания готварски кът на самодейките от Козаревец, които приготвяха традиционни за селото мекици. С любопитство гостите се спираха и пред масата на майсторките от варненското с. Извор, които бяха направили над 30 баници.

Една от тях беше особено интересна-баница с млади картофени и копривени връхчета. С тази баница, групата е печелила много награди от кулинарни празници. Рецептата е на над 100 години и идва от родопско с. Борово. „Аз я знам от моята майка“, сподели майсторката на баницата Теменужка Рачинска. Кулинарките от с. Изгрев показаха и пред гостите как се приготвя баницата с млади картофени и копривени връхчета.

Голям интерес имаше и пред специално подредения домашен кът на домакините от Върбица, където 72-годишната баба Стефка предаваше своите умения на малките Даная- на 7 години и 10-гадишната Белослава. Двете момичета майсторски замесиха тесто, от което разточиха кори за да направят диплена и вита баници. Малките кулинарки получиха помощ дори и от инж. Добромир Добрев. С търпение и много любов скоро ще правите вкусни баници, пожела той на момичетата. И още една атракция имаха домакините. Сред тях бе и единственият мъж, който гордо представяше своята баница с маслини. Янко Янков е кореняк върбишчанин и потомък на опълченци, което личеше и от визията му. Баницата е мъжка, много лесна-яйца, сирене, масло, бакпулвер, маслини и кори, пече се на 10 градуса за 45 минути. И за да е още по-хубава, трябва и много мерак, споделя майсторът.

И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оценявяше най-добрите майстори-кулинари, което по-късно раздаде награди в 32 категории.

Тази година баниците, които бяха представени на празника бяха двойно повече от миналогодишните, но организаторите и гостите си пожелаха през следващата, те да са още повече.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.