Майстори кулинари от страната показаха близо 180 баници на Празника на дрипавата баница във Върбица

Близо 180 баници, дело на майстори кулинари от цялата страна, показаха на празника на дрипавата баница във Върбица. Празникът се организира от НЧ „Градина-Върбица-1894” със съдействието на Община Горна Оряховица. Доброто настроение с домакини и гости споделиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева. Инж. Добрев поздрави всички присъстващи и пожела следващата година броят на баниците да бъде още по-голям.

Гостите на празника бяха поздравени и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов.

Освен домакините в празника се включиха кулинари от 37 населени места и 32 самодейни състава.

„С този празник представяме уникалното многообразие от баници, както от региона, така и от цялата страна, а заедно с него и богатството на българския фолклор”, сподели секретарят на НЧ „Градина-Върбица-1894” Анелия Димитрова.

Голямото разнообразие показваха отрупаните с баници маси. Наред с традиционните баници със сирене, с лопуш, с локум, с тиква, със спанак, имаше още с майонеза, с ориз, с кашкавал, с ябълки, с маслини, с кайма, с бекон, с пиле и гъбен сос, с цвекло, щрудели, щирници, традиционни баници от различни краища на страната и пр.

Интерес предизвикваха още и унгарската баница със зеле, малки банички с унгарски червен пипер, щрудел с карамелизиран кокос, баница с кафява захар, дело на драгановските кулинарки. Опашка от желаещи да опитат имаше и пред импровизирания готварски кът на самодейките от Козаревец, които приготвяха традиционни за селото мекици. С любопитство гостите се спираха и пред масата на майсторките от варненското с. Извор, които бяха направили над 30 баници.

Една от тях беше особено интересна-баница с млади картофени и копривени връхчета. С тази баница, групата е печелила много награди от кулинарни празници. Рецептата е на над 100 години и идва от родопско с. Борово. "Аз я знам от моята майка", сподели майсторката на баницата Теменужка Рачинска. Кулинарките от с. Изгрев показаха и пред гостите как се приготвя баницата с млади картофени и копривени връхчета.

Голям интерес имаше и пред специално подредения домашен кът на домакините от Върбица, където 72-годишната баба Стефка предаваше своите умения на малките Даная- на 7 години и 10-гадишната Белослава. Двете момичета майсторски замесиха тесто, от което разточиха кори за да направят диплена и вита баници. Малките кулинарки получиха помощ дори и от инж. Добромир Добрев. С търпение и много любов скоро ще правите вкусни баници, пожела той на момичетата. И още една атракция имаха домакините. Сред тях бе и единственият мъж, който гордо представяше своята баница с маслини. Янко Янков е кореняк върбишчанин и потомък на опълченци, което личеше и от визията му. Баницата е мъжка, много лесна-яйца, сирене, масло, бакпулвер, маслини и кори, пече се на 10 градуса за 45 минути. И за да е още по-хубава, трябва и много мерак, споделя майсторът.

И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оценявяше най-добрите майстори-кулинари, което по-късно раздаде награди в 32 категории.

Тази година баниците, които бяха представени на празника бяха двойно повече от миналогодишните, но организаторите и гостите си пожелаха през следващата, те да са още повече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България