Македонецът, който разби „Двореца“

Кадър от филма “Стикер” на Унковски - стикери няма.

IN THE PALACE - късометражно тържество във Варна

Фестивалът се справи с пандемията

“Стикерът” на Георги М. Унковски е брутална сатира на балканската клетост и заминава за “Оскар”

Интересно е, че едно от най-голямите достижение на България в културата - “В двореца” - или известен по света IN THE PALACE International Short Film Festival, не получава заслужено и достойно подкрепа и внимание в родината си. Това е първият фестивал у нас, който е сертифициран да селектира филми за номинациите за наградите на Американската филмова академия, познати като “Оскар”, включително и един чисто български.
Тази година беше тежка за организаторите, заради пандемичната човешка трагедия.

 “Беше най-странният ни фестивал до момента, но сме щастливи, че успяхме да го проведем в ситуацията в която други се отказаха. Беше една седмица, изпълнена с множество прожекции, презентации, пичинг сесии със страхотни филмови проекти и разбира се, срещи със създателите на българските филми. Мотивирани сме и започваме веднага работа по следващото ни издание, на което силно се надяваме да можем отново да посрещнем много гости от целия свят”, споделя Цанко Василев, директор на IN THE PALACE.

Общият брой филми тази година беше 128 и копродукции от 38 държави. Без никакво съмнение над всички се открои бруталната сатира на македонеца Георги М. Унковски - “Стикер”. Наистина зрителят лепва за екрана от първата секунда и остава като стикер на седалката си до края. Абсурдната история, която шокира западната публика, у нас се нарича реалност. Унковски успява да го направи разбираемо за всички - с обрати, с напражение, със съспенс. Един баща се опитва да стигне до дъщеря си, за да помоли за прошка. Трябва да стигне от точка А до точка Б, но му трябва стикер за колата, какъвто се изисква по закон. Но печатницата е счупена и стикери няма. Балканска полиция, балканска корупция, балканска бюрократщина. Филмът е толкова тъжен, че няма как да не се смееш.

Унковски е роден в Ню Йорк през 1988 г., след което прекарва по-голямата част от младостта си в Македония. На 22-годишна възраст завършва Технологичния институт в Рочестър, Технологичното училище Истман, в областта на изящните изкуства (Ню Йорк). Малко след дипломирането си той се премества в Чехия, за да преследва страстта си в правенето на филми и се записва в следдипломната програма на Филмовото и телевизионно училище към Академията за сценични изкуства в Прага. От следдипломното си образование Георги живее в Скопие и работи като режисьор на пълен работен ден в една от най-големите рекламни агенции в Северна Македония - Futura 2/2, както и дъщерната є агенция Cinema Futura, ангажирана с филмова продукция.

17-тото издание на най-големия фестивал за късометражно кино в района приключи на 22-и септември и излъчи големите си победители, които ще бъдат предложени на Академията за разглеждане за “Оскар”. Това са българският филм “Нощна смяна” на Йордан Петков и Еди Шварц, филмът спечели наградата за най-добър български филм; “Стикер”, на режисьора Георги М. Унковски от Северна Македония, който спечели наградата за най-добър игрален филм, а за най-добра анимация беше определен руският филм “Моят Галактически близнак Галактион”, на Саша Свирски.

Тази есен столичният Район “Лозенец” - СО и Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE организират ексклузивно филмово събитие на открито за жителите и гостите на гр. София.

На 25-ти и 26-ти септември обръщателното колело на трамвай №10 в кв. “Хладилника” ще се преобрази в киносалон на открито. В два поредни дни от 21:00 часа зрителите ще имат невероятната възможност да видят селекциите на Академията за филмови изкуства и науки в САЩ, а именно наградените и номинирани за награди “Оскар” 2020 игрални и анимационни филми.

Коментари

Задължително поле