Македония: Имаме интерес да участваме в АЕЦ Белене, но проектът е далече от реализация

Кочо Ангушев

Оценката на Северна Македония е, че най-бързият, най-простият и най-евтиният начин да се осигури базисна енергия за по-дълъг срок е чрез атомната централа Белене в България и с включване в изграждането й. Това заяви вицепремиерът на Северна Македония Кочо Ангушев, съобщи БТА.

"Българската страна обяви, че събира оферти, в което на практика търси партньори за този проект. Ние като държава вероятно трябва да видим нашия интерес да участваме в такъв обект, тъй като с хода на времето губим базисната си енергия, защото нямаме въглища", каза Ангушев.

Пояснявайки, че Македония няма други енергийни източници, вицепремиерът подчерта, че тъкмо затова македонската страна е проявила интерес за участие в Белене.

"Все още обаче концепцията от българска страна не е ясна и те нямат изградена докрай финансова конструкция, нито структура на заинтересуваните страни. Виждам, че целият регион изразява интерес за участие в този проект. Мисля, че е много рано да се говори за някаква конкретна реализация", каза Ангушев.

Коментари

Задължително поле