Македония склонна да смени името си срещу гръцко "да" за членството в НАТО

Република Македония ще обсъди промяната на името си в усилие да деблокира противопоставяне на членството й в НАТО. Това заяви в интервю за „Файненшъл таймс“ македонският външен министър Никола Димитров. Той ще заяви пред високопоставени служители в Брюксел, че членството в алианса ще помогне за успокояване на по-широкия балкански регион след месеци на политическо напрежение.

Димитров придружава премиера Зоран Заев по време на първото му официално посещение в Брюксел, където последният ще разговаря с Доналд Туск и Йенс Столтенберг. Предстои среща с гръцките представители в сряда, на която ще се обсъдят мерките за възстановяването на доверието между Скопие и Атина.

"Ще поискам от Гърция да помисли какъв съсед иска - дали иска стабилна, приятелска страна, която предлага надежда за демокрация и справедливост", подчертава македонският министър в интервюто.

Според министър Димитров каквото и ново име да се предложи на страната му, то ще трябва да бъде гласувано на референдум, а преди това ще се търси партиен консенсус.

Според британското издание един от възможните варианти за промяна на името е „Горна Македония“.

Източник: БГНЕС

Коментари

Задължително поле