Македонски му работи, ама убави

Дай Боже, скоро да свирне влакчето по линията „Скопие - София“

Направо да му се не надяваш, че нЕкой чОвек оттатък Беласица ще каже истината. Без да го е страх от последствията. Там бившиОТ министър-председател Владо Бучковски рече: „Македонците съществуват от 1944 година, българите са по-стар народ”. Ти остави друго, ами думите му, че българите и македонците са естествени съюзници, направо ми дадоха такава позитивна енергия, че все едно полетях с криле над Охрид и Беласица...

Няма как да не му повярвам на Бучковски, той освен всичко е специалист и по римско право. И то доказан.
Ето как фразата - „по-добре късно, отколкото никога” - важи с пълна сила и да си призная - ме изпълва с братска радост. Ако това е и позицията на официалните власти в Скопие, по-хубава новина от това няма. Вярно е, че още е рано за фанфари, но колко десетилетия трябваше да бъдат изгубени в омраза, в спорове и в закани, за да бъде признато нещо, което е очевадно? Но това не е всичко - Бучковски надскача, дори хвърля в ужас всичките си сънародници с тезата, че българи и македонци говорят... един и същи език.

Обективната истина обаче рано или късно излиза наяве. И е добре, че нашите от така наречения Триъгълник на властта разбраха нещо много важно: дошло е време за герои, и време за предатели. И трябва да изберат какви ще бъдат.

Дошло е време да турим и край на македонизма. И за остарелите догми на историографията по време на комунизма. Един език, една вяра, една обща история - това е.

Е, все пак е добре да останем с отворени, а не със затворени очи. Защото по нашите ширини често всяко чудо е за 3 дни. Много сме преживели, много сме лъгани, па макар и мнителни сме и лековерни. А сега, дай Боже, скоро да свирне влакчето по линията „Скопие - София”.

Коментари

Задължително поле