Макрон: Доналд Тръмп и Владимир Путин са заплаха за западните ценности на откритост и толерантност

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Доналд Тръмп и Владимир Путин са заплаха за западните ценности на откритост и толерантност. Изолацията на двамата лидери от Европа обаче би била контрапродуктивна, подчерта Макрон в интервю за Би Би Си.

"Обяснението за отклонението им е тяхната параноя, постоянната заплаха, която виждат и желанието им да защитят нещо на всяка цена. Но така те забравят факта, че техните цивилизации също искат откритост и са свързани със света. Ако се опитаме да ги отблъснем от Европа и им заявим, че предават ценностите си, ще ги изгубим."

Ролята на Франция в това отношение е да съхрани тези ценности и да търси път към политическото обединение на Европа, каза Макрон при откриването на клона на Лувъра в Абу Даби.

"Според мен един от проблемите на западните дръжави и общества през последното десетилетие е, че изоставиха въображението, проектите, амбициите, визията си, бих казал. Нуждаем се от визия, младежта ни се нуждае от визия. Защото хората не се запленяват с единния пазар, реформите на пазара на труда или бюджетните перспективи".

Макрон встъпи в длъжност преди шест месеца като обеща да преобрази френската икономика, общество и дори идентичност. За тази половин година френският президент е имал 28 чуждестранни визити и направи няколко предложения за реформи на ЕС.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа