Макрон: Не може само със санкции срещу Иран

Рохани е категоричен - Техеран остава в сделката (ИНФОГРАФИКА)

Мерките на ЕС може да влязат в сила преди ноември

„Съгласен съм с целите, определени от президента на САЩ (Доналд Тръмп), макар че имаме различия за ядреното споразумение (с Иран). Но мисля, че е необходимо да изградим заедно една дългосрочна стратегия, която не може да се свежда само до санкции и възпиране“, обяви Макрон на заседанието късно в сряда на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за неразпространението на ядреното оръжие.

Думите му дойдоха след изказването на Тръмп пред Общото събрание на ООН, в което той заплаши с „последствия“ онези, които не се съобразяват с американските санкции срещу Техеран. Те бяха възобновени след изтеглянето през май на САЩ от постигнатото през 2015 г. ядрено споразумение с Иран.

ЕС обаче опитва да спаси сделката като защити търговските отношения между съюза и Техеран, заобикаляйки наказателните мерки на Вашингтон. Разработва се т.нар. механизъм със специално предназначение (виж графиката), който на практика е бартерна система, чрез която ирански петрол да се разменя срещу европейски стоки, без да се използват парични разплащания.

Външната министърка на ЕС Федерика Могерини, която също е в Ню Йорк, поясни, че механизмът със специално предназначение може да влезе в сила преди ноември. Тогава в сила влиза вторият транш на санкциите на САЩ серщу Иран, засягащ петролния сектор.

„Докато това споразумение отговаря на нашите интереси, ние ще останем в него“, обяви в ООН иранският президент Хасан Рохани и допълни, че останалите участнички в него предприемат много добри стъпки.

18_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят