Макрон призова за нов световен ред

Еманюел Макрон

Европа трябва да предефинира отношенията си с Русия

Изживяваме края на западната хегемония

Френският президент Еманюел Макрон призова за нов световен икономически ред, като порица “безпрецедентната криза” в пазарната икономика, в обширна външнополитическа реч пред националните медии във Франция във вторник предаде БТА, като цитира АП.

На фона на непостоянството в търговската политика на САЩ, Макрон каза, че пазарната икономика вече е прекалено зависима от финансите, което създава неравенства, “разтърсващи нашия политически ред”. Президентът на Франция призова за глобално “преосмисляне”, но не уточни конкретни идеи. Макрон каза, че “изживяваме края на западната хегемония” в света, отчасти в резултат на “грешки” на Запада през последните столетия.

Макрон говори в деня след завършването на срещата на високо равнище на Г-7 в Биариц, засенчена от загриженост от американската търговска политика, напрежението с Китай и забавянето на икономиката. Според президента на Франция е време Европа да предефинира отношенията си в Русия, да възпре глобалните є амбиции и да не допусне да бъде въвлечена в нова Студена война. Макрон не каза дали е за отмяна на санкциите на ЕС, наложени на Москва след анексирането на полуостров Крим от Украйна, но посочи, че нови санкции “не са в наш интерес”. Френският държавен глава предупреди, че още по-голямо отблъскване на Русия ще бъде “голяма стратегическа грешка”.

Коментари

Задължително поле