Макрон се отказва от пенсията си

Призова стачкуващите за коледно примирие

Променя схемата за привилегии на държавния глава

Френският президент Еманюел Макрон, чиито планове за пенсионна реформа срещат сериозен отпор, изразяващ се в национални стачки, особено сериозни в транспорта, ще се откаже от полагащата му се президентска пенсия след оттеглянето си от поста, предаде Ройтерс.

По закон от 1955 г. на държавните глави на Франция се полага по 6000 евро месечна пенсия (преди облагане с данъци), веднага след като приключи мандатът им. Макрон смята да отмени тези права и да промени схемата за заплащане на президентите, така че тя да е в синхрон с предлаганата нова пенсионна система.

Самият президент, който в момента е на 42 г., ще бъде далеч от пенсионната възраст от 62 г., когато напусне Елисейския дворец, дори да изкара два 5-годишни мандата на поста (колкото му се полагат).

“Президентът ще се присъедини към универсалната точкова система (виж графиката), планирана за всички французи. Това е въпрос на даване на пример и последователност”, посочиха от кабинета на Макрон.

Преди това той апелира към стачкуващите транспортни профсъюзи да обявят коледно примирие “от уважение към семействата” и да спрат стачките по време на предстоящите празници, за да не попречат на техните чествания.

Коментари

Задължително поле