Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Макрон, охранител

Френският президент Еманюел Макрон уволни свой охранител след публикуването на кадри, на които се вижда как удря участници в протест в Париж. Случаят предизвика голям скандал във Франция.

Разпространено по-рано тази седмица видео показва как Александър Бенала прави хватка на демонстрант и го удря, докато носи полицейски шлем, макар че не е служител на полицията. Инцидентът става в Париж по време на демонстрация за Международния ден на труда 1 май.

Критици на президента го обвиниха, че се е опитал да потули случая и затова обществото научава за него чак сега.

Прокуратурата в Париж от своя страна съобщи, че Бенала е задържан за разпит в рамките на разследване на насилие, като ще бъде подведен под отговорност и зари представянето си за полицейски служител.

От Елисейския дворец казали, че решението за уволнение било взето след поява на „нови елементи“ по случая, който се превърна в най-големия скандал за Макрон, откакто бе избран за президент миналата година.

Източник до разследването казал, че трима полицаи са отстранени от работа, тъй като дали на Бенала видеозапис от камери за наблюдение в опита му да докаже своята невинност. А той нямал право на достъп до такива материали.

Охранителят Александър Бенала беше задържан за превишаване на своите правомощия, след като по-рано беше разпитан от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа