Малкият Мехмед - изгубен или отвлечен?

Малчуганът открит жив и здрав след 22 часа на 16 километра разстояние от дома му

Мистерия с изчезването на 2-годишно дете в Якоруда

Бил е откраднат за продан, смята бащата

Дете на 2 години и 7 месеца изчезна безследно и 22 часа държа в страх и напрежение родители, близки и издирвачи в Якоруда. От малкия Мехмед нямало ни вест, ни кост от 17 часа в сряда. Той бе открит към 15 часа в близко село.

Детето се е загубило само в гората или е било отвлечен, но нещо е подплашило бандитите и те са го изоставили. Това са основните версии, които хората в Якоруда коментираха след щастливата развръзка. Мехмед бе открит жив и здрав до село Бунцево, което е на 16 километра от Якоруда. Полицията и прокуратурата изясняват как малчуганът се е озовал там - облечен само с панталонки и блузка с дълъг ръкав, сам в гората на 900 метра надморска височина, където през нощта температурата е била 10 градуса. “За 2-годишно дете това е доста отдалечено място. Важното е, че е живо и здраво. Тепърва ще установяваме как е стигнало толкова далеч”, каза шефът на ОДМВР-Благоевград Дойчин Дойчинов.

Мехмед буквално се изпарил към 17 ч в сряда. Според родителите му той бил оставен да играе на двора заедно със сестричката му. За миг били без надзор и изведнъж малкото момченце изчезнало. Близките хукнали да го търсят, но не открили нищо. За последно съседите го зърнали да играе извън двора със сестричката.

“Аз и майка му бяхме на двора. Следобед майка му отиде в къщата да готви, влязох и аз за малко. На улицата обаче бе останал дядо им. Мехмед и сестра му останаха да играят. Аз излязох след пет минути на двора и вече от Мехмед нямаше следа”, разказа бабата Емине. Дядото пък твърди, че е бил на два-три метра от двора, на улицата, стоял подпрян на електрически стълб. Казва, че нищо не е видял.

Близо два часа след изчезването бащата на детето се обадил на тел. 112. В издирването се включиха над 70 полицаи, доброволци, горски, пожарникари, планински спасители. Полицията отмени всички планирани мероприятия и акции, за да открие Мехмед. Полицаи обикаляха и Велинградско, където близките имат роднини. Проверяваха се плевни, каруци, автомобили, изоставени бараки, къщи, реки и водоеми. Единствената следа бе детска сандалка, открита в гората, но по данни на близките детето било по чехли. На 12-ия час от изчезването на Мехмед родителите сериозно започнаха да смятат, че детето е отвлечено.

Семейството има четири деца. Мехмед е второто отроче във фамилията, а най-малкото е на 7 месеца. Фамилията е доста бедна, майката е в отпуск от четири години, а бащата е безработен. Работи на повикване от съседи, върши всякаква черна работа.

“За мен това дете е отвлечено за продан. То е мъничко и няма как да изчезне толкова бързо и да се отдалечи. Колко може едно малко дете да ходи. Аз нямам друга версия. Никога не е бягало, винаги сме го оставяли спокойно на двора и не е излизало дори”, смята бащата Зия Юркин.

За всички в града бе мистерия изчезването на детето. Близки на семейството ходили дори на гледачка, която казала, че най-вероятно детето е отвлечено с кола от мъж, който имал психични отклонения. В града плъзнаха и всякакви версии. “Може да е било окраднато и подготвено за изнасяне зад граница. То е беличко, хубавко, ще го продадат. Може и за донор да са го подготвяли. Но нещо явно е подплашило бандитите”, коментираха якорудчани. Появиха се и слухове, че детето е отвлечено закратко заради бащата. Той е криминално проявен, има регистрации за кражби. Според местните хора може някой да е ядосан и да е взел нарочно Мехмед за наказание.

След повече от година

Още няма следа от Мариян и Онур

Две деца на почти същата възраст, като Мехмед, изчезнаха безследно миналата година и все още няма следа от тях.

Първо на 17 март в бургаското с. Равнец се изгуби по подобен начин 2-годишният Онур. Малкият е бил облечен с бяла или светла връхна дреха с дълъг ръкав. От полицията уточниха, че детето има вроден дефект с придвижването на едното краче. Изчезнал е в района на лозовия масив около селото. Детето е било там заедно с приятели, децата са празнували рожден ден. Майката на момченцето - Цвета Ангелова, заяви тогава, че детето е отвлечено или изядено от чакалите в гората. Онур бе издирван от полиция, местни хора, доброволци. В търсенето бе включен и дрон. До момента от него няма и следа, разказаха местни жители. След изчезването, родителите на детето се изселили в несебърското село Кошарица.

Няма следа и от мистериозно изчезналия Мариян от стражишкото село Николаево. Детето, което е на година и половина, е в неизвестност от 22 октомври 2019 г. Издирването му продължи 5 месеца и бяха прекратени през март тази година.

В злополучния ден майката поверила грижите за детето на баща му, който само за минути се разсеял с телефонен разговор. Приключвайки, установил, че Мариян го няма. Момченцето не било укрепнало и не можело да се движи добре самостоятелно. Предполагаше се, че детето се е изгубило в пущинаците зад къщата на родителите си или пък е станало жертва на диви животни. Имаше и хипотези, че малкият Мариян е откраднат или че е продаден зад граница. “Досъдебното производство е спряно. Ако бъде открита някаква улика, незабавно разследването ще бъде възобновено”, заявиха от прокуратурата.

Коментари

Задължително поле