Мама Миа 2 избра хърватския остров Вис

Звездите на мюзикъла превръщат доскоро непознатото късче земя в туристически хит

Природата е запазена, защото военни го забранили за посещения до 1989 година

Десет години след като първият мюзикъл Мама Миа по музиката на шведската група АББА направи гръцките острови Скопелос и Скиатос световни дестинации, това е на път да се случи и с почти неизвестния хърватски остров Вис. Изненадващо, въпреки че действието на лентата се развива в измисления град Кальокери в Гърция, съседната ни страна този път не е избрана като място за снимки от режисьора на Мама Миа 2.

Вместо това Мерил Стрийп, Пиърс Бронсън, Колин Фарт, Шер и останалата плеяда от звезди снимат на доскоро неизвестния хърватски остров Вис. Въпреки, че се намира съвсем близо до любимия на световните звезди остров Хвар, той е по-малко посещаван. Причината е, че островът е бил предпочитан от югославските военни, които изградили бази на него. И го забранили за посещение между 50-те години на миналия век и 1989 г. В момента можете да посетите като част от атракцията поне 16 такива, а местните се надяват след време поне някои от тях да бъдат преустроени в модерни курорти. Именно заради военната забрана обаче островът е запазал природата си непокътната. И днес именно това привлича не само обикновените туристи, които плащат по около 15 лева за фериботен билет от Сплит, но и по-богати туристи, които пристигат на Вис със собствени хеликоптери или яхти.

Водата на Адриатическо море край острова е бистра, заливите и плажовете са сред най-добрите в света, а кухнята, много повлияна от италианската, предлага прясна морска храна и други вкусотии, от които да си оближете пръстите. Затова и близо 3 000-те легла на острова рядко остават незаети, особено в пика на сезона през август и септември. Но мащабът на туризма все още не е твърде голям и това е причината ваканцията на острова да е спокойна, а цените все още достъпни. Оферти за едноседмичен престой в пика на сезона – средата на август, можете да намерите при цени от около 1000 лева за седмица за двама възрастни.

Сред най-предпочитаните за разходка от туристите е кварталът Кут на едноименни град Вис, който носи следите от венецианската архитектура, тъй като е построен през 17-ти век именно от представители на този италиански град-държава.

 

Рибарското селище Комижа ще ви очарова с вида си и прясната морска храна

Лазурните сини пещери участват в новия блокбастър

Гърци, римляни и венецианци оставили отпечатъка си на острова

Сред най-големите атракции край остров Вис са лазурносините басейни на околните пещери. Те са сред любимите места за посещение и снимки на туристите. Освен това можете да изследвате поредицата от военни тунели, които също са изоставени, да се разходите из острова на колело, да скочите с парашут или да се разходите до съседни острови и девствени заливчета с лодка. Ако сте фен на гмуркането, можете да разгледате и потопени по време на Втората световна война самолети.

Островът не е голям и от град Вис до рибарското пристанище Комижа ще ви отнеме едва 15-ина минути с кола. Именно в една от крайбрежните таверни, подходящи за танци, се развива голяма част от действието на мюзикъла Мама Миа 2. Всъщност чарът на острова до голяма степен се дължи и на неговата история, тъй като всяка цивилизация и култура, която е властвала над него е оставила своя отпечатък.

Гърците са донесли традицията да се прави и пие хубаво вино (основно бяло), римляните са построили любимите си бани, венецианците са оставили своята следа в архитектурата и местната гастрономия, австро-унгарската империя е построила качествените пътища. Лозята, портокалите, лимоните, маслините и дърветата рожков само допълват адриатическата идилия.

Коментари

Задължително поле