Мамят фирми с пратки без преглед

Неочаквани пратки през последните седмици са получили десетки фирми в България в опит за измама.

Сумите достигали 300 лева

Сигнализират за нова измама чрез куриерите

Описанието на пликовете било “документи за 60 на 40”

За нова измама с пратки до адресите на десетки фирми у нас от името на несъществуващи компании, сигнализират читатели на “Труд”.

Неочаквани пратки през последните седмици са получили редица фирми в България. Повечето били адресирани поименно до управителите на фирмите, други само до адреса и името на фирмата. Описанието често било “документи за механизма за подпомагане на фирми 60 на 40” или само документи, без допълнително описание. Съмнителното в тези пратки бил наложеният платеж, който не би трябвало да се слага в случай на изпращане на документи, тъй като това не е продажба на стока. А като подател били изписани фирми, за които не откривали информация в търговския регистър.

Оказва се, че без да са ги поръчвали и без да знаят какво има вътре, единствено по описанието на пратката, получателите трябвало да платят наложения платеж, както и цената на доставката. При отговор какво има вътре, куриерът им заявявал всеки път, че нямат опцията за преглед, без да платят предварително. Повечето суми били от 50 до 100 лева, но няколко били опитите за измами със суми от 300 лева. След неуспешни опити за свързване с подателя фирмите, които сигнализираха на “Труд” за измамата, се отказали да вземат пратката. Но след няколко седмици получили пратки с имена на фирми, имитиращи големи сайтове за търговия. Най-вероятно опитът за измама бил същият.

Сигналите от “ужилени” фирми по същата схема във форумите в интернет са десетки. Измамниците разчитат, че ще спечелят от една фирма няколко стотин лева и ще успеят да ги получат от куриера, преди получателят да се опита да си ги върне. Като за целта изпращат на потенциалните жертви празни кутии.
Въпреки че куриерските фирми имат строг контрол върху това с кого работят, те не могат да проследят всеки опит за измама.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес