Мантрата за “простия бай Булгар” не ме кефи

Българинът е недоверчив, защото е патил

Хората у нас смътно усещат, че нещо не е наред с новите политически реалии в световен мащаб. Вероятно мнозинството от тях не могат да вербализират какво точно ги притеснява, нито си дават дават сметка за голямата картина, но отделни елементи от новата действителност със сигурност ги плашат.

За разлика от нашия кисел елит, който е етикирал масовия българин като „прост Ганьо“ и „бай Булгар“, аз мисля, че българинът интуитивно усеща когато нещо куца, и се запъва като магаре на мост. Българинът е недоверчив и подозрителен, но не защото е прост, а защото е патил. Напомням, че във Великобритания и Холандия само преди няколко месеца бяха подпалени десетки 5G кули, а Франция е страната, в която хората масово отказват да се ваксинират.

Та мантрата за „простия бай Булгар“ не ме кефи, нито пък дългите ми години живот на Запад потвърждават такова наблюдение. Ако западните народи масово вярват на правителствата си, защото са имали късмета да живеят охолно десетилетия наред, благодарение най-вече на богатствата на бившите си колонии, то на българина и комунизмът, и демокрацията му излязоха през носа...

Джендър идеология, политическа коректност, отричане на християнските ценности, масова миграция - всичко това кара българина, преживял последните 150 години и османско владичество, и царизъм, и социализъм, и капитализъм, да се навъси и да започне да псува. Защото, ако западняците бодро крачат към „едно справедливо общество, в което класовото неравенство липсва“, то ние оттам се връщаме.

Лявата идея в момента се прилага само с инструментална функция, за да се преобразува обществото в неговите дълбоки структури. Между другото, големите играчи в последните поне двеста години винаги са били извън тази парадигма ляво - дясно. Идеологиите са предназначени за нас, докато елитите просто търсят управленски методи за решение на определени задачи.

Коментари

Задължително поле