Марго Роби в ролята на Шарън Тейт

Блондинката си партнира с Брад Пит и ди Каприо

“Имало едно време в Холивуд” е деветият игрален филм на Куентин Тарантино и най-важната премиера на месеца. Историята ни отвежда в края на 60-те години на ХХ в. в Холивуд и разказва за бивша звезда от телевизионен уестърн на име Рик Далтън, който се играе от Леонардо ДиКаприо. Далтън се надява да възстанови кариерата си като се прехвърли в киното. Той обикаля из Холивуд със своя шофьор и някогашен дубльор Клиф Буут, изигран от Брад Пит. Плановете на двамата се усложняват от добре известните действителни събития, свързани със съдбата на съседката на Рик - Шарън Тейт, изиграна от Марго Роби. В края на десетилетието Тейт, заедно със свои приятели, е убита от фанатички от хипи комуната на Чарлс Менсън, а трагедията слага своеобразен край на една епоха.

Филмът вече предизвика и скандални реакции зад океана. Природозащитниците скочиха на новия опус на Куентин Тарантино заради сцени с питбул, феминистките го нападнаха за неприемливи кадри с жени, а либералите като цяло се разгневиха на “непоносимата белота на целия филм”. Тази фраза е съвсем реална и се използва масово и неиронично от леви прогресивни либерали за всичко, което не съдържа достатъчно мултикултурни образи и елементи. Проблемът на медиите и активистите е, че в “Имало едно време в Холивуд” има основно добре изглеждащи бели мъже и жени. Това явно вече е недопустимо. Партийната линия допуска само “мултикултурни” филми.

Брад Пит, Леонардо Ди Каприо и Марго Роби са прекалено бели и красиви за модерния либерален климат на сурова омраза към всичко с европейски характер и произход. Флагманът на съвременното ляво “Гардиън” излезе с гневен коментар срещу филма и призова “Тарантино да бъде отменен”. Умопомрачени и индоктринирани журналисти и активисти съвсем сериозно говорят за бойкоти и протести. Само защото режисьорът, който ги зарадва с “Джанго без окови‘ и сцените на черни, които убиваха бели безнаказано, един път реши да направи филм без демонстративно заклеймяване на белия мъж.

“Ню Йоркър” написа, че филмът на Тарантино е “обидно регресивен”, “смехотворно бял” и “празнуващ звездното излъчване на белите мъже”. Ако думичката бял тук се смени с друг цвят, а посланието се запази, авторът на материала щеше да бъде уволнен, а пред редакцията на изданието щеше да има протести и бунтове. Но расизмът и демонизирането на белите са позволени и насърчавани от либералния ред.

“Ел Ей Таймс” продължи линията със статия, в която съобщава, че е време да спрем да боготворим едно минало на героични бели мъже, което всъщност не било съществувало.

Отзвукът към “Имало едно време в Холивуд” разкрива степента на лудостта на модерните либерали, Тези хора са отвъд границата на разума и спасението. В България творбата едва ли ще предизвика такива идиотски реакции.

Коментари

Задължително поле