Марешки е изнудвал аптекарите по три схеми

Веселин Марешки е изнудвал аптекари по три основни начина. Това стана ясно на брифинг на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с искането на Сотир Цацаров за сваляне на имунитетите на Марешки и още двама депутати от "Воля" - Пламен Христов и Кръстина Таскова.

Първият метод за удар върху конкуренцията е бил чрез административен натиск от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата, осъществяван от страна на двамата предходни началници на ведомството. Арнаудова не посочи имената им, но от описанието им стана ясно, че това са Евелин Благоев, чиято жена е бивш служител на Марешки и Кирил Ненов, който е бил в листите на партията "Либерален алианс" (прекръстена сега на "Воля").

Практиките са прекратени от сегашния изпълнителен директор на агенцията Асена Стоименова, която е назначена през юли 2014 г. След като зае поста, доц. Стоименова сезира прокуратурата с информацията, че всички служители в дирекция „Контрол на лекарствените продукти“ са били подменени в нарушение на закона.

Кадрите на Марешки в агенцията били толкова "компетентни" в лекарствената политика, че например не знаели какво е "Бисептол", посочи Румяна Арнаудова.

Втората схема за натиск е била чрез създаване на нелоялна конкуренция от т.нар. "наказателни аптеки". Става дума за обектите, опериращи под името "Супер нова" в Северна България и "Лидер" в Южна България. Такива са били отваряни в непосредствена близост до оборотни и печеливши аптеки, набелязани за поглъщане и са продавали с поне 10% по-евтино, докато конкурентът се "предаде". Наемани са и младежи, които да завличат клиенти в наказателната аптека, описвайки по-ниските й цени пред входа на конкурентната.

Прокуратурата е установила, че собствеността на обектите от "Супер нова" и "Лидер" е на подставени лица на Марешки. Държавното обвинение разполага със записи от СРС, в които Марешки обяснява стратегията си и разпорежда кои конкуренти как да бъдат "ударени".

Третият му метод за поглъщане на аптеки, като им продава лекарства от неговия дистрибутор на едро "Фармнет". Компанията е продавала лекарства 3% по-скъпи от другите дистрибутори на пазара, но е предлагала разсрочено плащане, докато обектът затъне достатъчно в дългове. След което е искано плащане наведнъж на целите суми или прехвърляне на дялове.

Целта на Веселин Марешки е била да изгради монопол на аптечния пазар в цялата страна, гласи изводът на прокуратурата.

Всички изброени от държавното обвинение схеми отдавна са описани в многобройни публикации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право