Мариус Куркински - Ексцентричен талант

Снимка: Булфото

Актьорът Мариус Куркински бе един от тримата удостоени със званието “Почетен гражданин на Варна” на празника на града вчера. Той получи отличието заради изключителните му постижения в националната култура и издигането авторитета на морската столица, както и по повод 50-годишния му юбилей, който ще бъде честван на 4 декември тази година в Двореца на културата и спорта.

Мариус Куркински със сигурност е всичко друго, но не и обикновен. Без значение дали го харесвате или не, няма как да го сбъркате с някого друг или да останете безразлични. Ако сте гледали поне едно негово интервю, веднага може да различните маниерът му на поведение, мислене и изобщо светоусещане, което май не е като на другите. Мариус е човек с много и неоспорими таланти, артист до мозъка на костите си и вероятно заради това понякога изглежда прекалено отнесен и дори изгубен между образ и реалност. Той самият е театър, емоция и видимо неспокойствие.

На сцената според огромна част от хората е гениален и несравним, но не липсват и такива, за които е твърде странен и неразбираем.

Билетите за неговите моноспекли свършват за дни, понякога за часове, а след края аплодисмените дълго не стихват. Но винаги има по един-двама, които не дочакват края им, явно непознаващи стила му и незнаещи какво да очакват.

Мариус Куркински бързо се превърна в една от иконите на българския театър. В богатата си кариера той се изявява успешно като актьор, режисьор и музикален изпълнител. Неколкократен носител е на наградите “Икар” и “Аскеер” и на още куп други отличия.

През годините той претърпяа трансформация и от щурото и необуздано момче, пръв любител на нощния живот, се преврна в смирен артист, чиито търсения са само в театъра, а темите, които напоследък го вълнуват, са вярата и силата на Бог. Казва, че вече е изживял голямата си любов и сега е време да мисли само за работа.

Месеци преди предстоящия му 50-ти рожден ден тази година получи и награда “Азарян” за ярко постижение в театралното изкуство, на името покойния на проф. Крикор Азарян, учредена през 2018 г. от едноименната фондация.

Последният проект на Куркински, който вече е игран над 100 пъти, обра редица статуетки и се превърна в истински хит на театралната сцена. Моноспектакълът “Черното пиле” е по три разказа на Николай Хайтов - “Мерак”, “Пазачът на овесената нива” и “Черното пиле”.

Мариус Куркински всъщност се ражда като Ивайло Стоянов на 15 октомври 1969 г. в гр. Нови пазар. На 12 години постъпва в детското театрално студио към Драматичен театър - Варна, а след това в театър “Щурче” на братя Райкови.

По-късно решава да превърне театъра в своя професия и завършва Националната академия по театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), където попада в класа на проф. Крикор Азарян. Именно той е един от хората, които най-много повлияват на Куркински в професионалния му път. След актьорското майсторство Ивайло учи и режисура в класа на проф. Георги Дюлгеров. Точно през 1993 година, когато завършва класа на проф. Азарян, Ивайло Стоянов става Мариус Куркински.

Получава псевдонима си от своя приятел Стефан Вълдобрев, когато му споделя, че като малък баща му е разказвал, че е трябвало да го кръстят Мариус Куркински - на името на баба му Мария и по рода Куркински, от който семейството им принадлежи. Като чува това Вълдобрев го убеждава да започне да използва това име. Така Ивайло подписва първия си моноспектакъл като Мариус Куркински.

Случайно или не, кариерата му тръгва с голям успех и Мариус става толкова разпознаваем и запомнящ се, колко е името, което си избира.

През 1996 година се впуска в киното и заснема и режисира филма “Дневникът на един луд” по едноименната повест на Гогол, който се приема с голям успех в България и чужбина.

През 1997 година издава първия си албум “Любовна война”, който е написан и продуциран от култовата тогава група “Тибетски сърца”. Със самото си излизане през лятото на 1996 г., пилотният сингъл “Ти-ри-ри-рам” завладява всички радио класации в страната.

Песента е обявена за хит на годината от Асоциацията на българските ди-джеи. В началото на 1998 г. Мариус подписва договор с издателската компания “АвеНю Продакшънс” за следващия си албум. Първият сингъл “Шу-шу” става най-големия български хит за 1998 година. На 6 декември 1999 г. е издаден третият и последен албум на Мариус “Двама”.

През годините Куркински участва като актьор в повече от 15 филма. Театърът обаче остава неговата голяма страст и като актьор, често едновременно и режисьор участва в близо 30 постановки в различни театри, най-вече Народния, “Зад канала” и “Сълза и смях”.

 

Признава, че е гей, но е против гей браковете

В личния си живот Мариус е не по-малко ексцентричен, необикновен и дори скандален от това, което на сцената. Публично разкрива, че е гей през 90-те години, когато популярните личности по-скоро избягват открито да говорят за сексуалността си. По-късно в интервю Мариус разказва, че никога не се е влюбвал в жена, макар обратното да се е случвало. По думите му обаче връзката между него и жена е “невъзможна”.

Въпреки това обаче актьорът от самото начало се обявява против гей браковете. Макар да е за хомосекусалните връзки, не веднъж казва, че не подкрепя осиновяването на деца от такива двойки.

 

За него

Има съвършено чувство за мярка

Още като бяхме студенти във ВИТИЗ ми направи много силно впечатление неговият магнетизъм като актьор и като човек. Той е много чувствителен и раним. Никога не претендира и не нахалства, той е тих и прибран в себе си, но когато е в подходяща компания се отпуска. Не е от хората, които натрапват своята природа, а се държат така, че ти сам искаш да ги опознаеш. Чувството за мярка при него е съвършено.

Камен Донев, актьор и режисьор

 

Той е бог в нашата професия

Когато играех за първи път ролята на Мъртъл в “Царство небесно”, по същото време в Народния театър се играеше “Иделният мъж”. И тогава получих най-голямото признание от Мариус Куркински - човек, когото страшно много уважавам. Дойде на премиерата и после каза - готов съм да говоря за това представление навсякъде. И го направи. Да говори Мариус за нашето представление беше най-голямото признание за мен. Все едно получих “Оскар” за тази роля. За мен той е бог в нашата професия.

Нона Йотова, актриса, певица и депутат от БСП

 

Изключителен актьор и голямо сърце

За мен Мариус Куркински е един наистина изключителен актьор и едно голямо сърце. Има моите огромни адмирации. Желая му здраве и много успехи.

Лили Иванова, певица

 

Гениален е и свръхчувствителен

Още от дете Мариус беше много различен и по тази причина беше много интересен. Той е зодия Везни и е човек на крайностите, това е неговият кръст и той го носи много достойно. Това е човек, на когото мисля, че мога да простя всичко. Той винаги е имал нужда от любов и от някого, който да бъде близо до него. Мариус е гениален и затова е свръхчувствителен, което обяснява всички състояния, в които той може да изпадне.

Мария Сапунджиева, актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети