Марияна Николова - Многомашинничка

Министърът на туризма Марияна Николова

Секретарката влиза в кабинета на Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика и председател на Съвета по киберсигурност. “Един имейл дойде”. “Да влезе”, заповядва уверено заместничката на Борисов... Това е виц отпреди година. Има и други. Сега към многобройните и свръхотговорни ресори на Николова беше прибавен и цял портфейл - министерството на туризма. Не е виц, наистина е така. Като една истинска тъкачка многомашинничка.

“Светлината на прожекторите от няколко дни огрява 43-годишната Марияна Николова, която е новият вицепремиер. Дошло е време жената в сянка до Валери Симеонов и шеф на кабинета му да излезе напред и да отвори нова патриотична страница. Или нова необединена рана”. Това написа “Труд” през ноември 2018 година, когато дотогавашната шефка на кабинета на вицето Валери Симеонов неочаквано за мнозина седна в креслото му и пое ресорите му в коалиционното правителство.

От петък, 24 юли, 2020 година тя вече е и министър на туризма. Като знаем неприязненото отношение на лидера на НФСБ към досегашната министърка Николина Ангелкова, това си беше спечелена от него не само битка, но и война с титулярката на поста в два кабинета на ГЕРБ. Като сме подкарали с вицовете, ето още един: “Освобождаването на Ангелкова е неочакван удар върху развитието на туризма. Особено на гръцкия”...

Иначе Марияна Николова изглежда много широкоскроен човек. Ама наистина много. Родена е в Ботевград. Там е завършила гимназията с преподаване на чужди езици. После публична администрация и административни практики в Софийския университет “Свети Климент Охридски”, магистър е по право на Европейския съюз и стопанско управление. Има обучения и специализации в различни страни - в Европейския институт по публична администрация, Холандия; в HAUS финландски институт за публичен мeниджмънт; Финландия, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Великобритания. Владее свободно френски и английски език.

Професионалният си път Николова започва като адвокат, била е юрисконсулт на столичната “Топлофикация”. Работи на експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административна реформа, била е в Министерството на земеделието и фонд “Земеделие” по времето на първия кабинет “Борисов”, когато министър е Мирослав Найденов. Ръководила е отдел “Договорно-правен и правна защита” в Националната електрическа компания (НЕК), преди да стигне до началник на политическия кабинет на вицепремиера, откъдето се изстрелва до заместник министър-председател. На въпрос на “Труд” как е стигнала до поста при Валери Симеонов, тя отговаря, че е спечелила конкурс сред 10 кандидати.
Сега, разбира се, е изключително важно как браншът ще възприеме новата министърка. Предишната непрекъснато влизаше в конфликт с хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите и неведнъж те искаха оставката є.

Ето ви едно мнение за Николова на човек от бранша. Написа го във фб Костадин Ралев: “Нова министърка, нов късмет, така перифразирам една стара максима от детството ни. Нов късмет, нов късмет, ама да не заничаше от зад рамото и смуглия с татарски черти телевизионер.... и да имаше дамата познания и опит в бранша. Туризмът е много специфична материя, това е индустрия в която продаваш мечти, желания и гостоприемство и ако никога през живота си не си минавал през стопанския двор на един хотел, сервитьорския офис на един ресторант, или пък никога не си провел една екскурзия с туристи, никога не мож разбра как това пусто чудо функционира. Това е начин на живот 24/7, а не работа от Понеделник до Петък от 08:00 до 17:00. От това назначение е ясно само, че лиляната мечта на WCимеонов е сбъдната. Този човек с Яворова душа и Лилиев изказ ще определя поне в следващите месеци посоките на развитие.
В най-скоро време очаквам концесиите на плажовете да се окаже, че са с нови носители на договори, имайки пред вид изявите му от акциите по морето от преди няколко години...
Да, чудесно ама дано първо се сети, че на шезлонгите и под сянката трябва първо да има кой да легне..., че първо трябва да договориш легловата база, да є подсигуриш заетост.... Да, при положение, че туризмът е на 100% частен сектор ролята на министерството е повече мисионерска и най-вече да е в помощ на бизнеса, за да може да си върши той работата.
Това трябва да е отправната точка на дейността на министерството! 
Не виждам обаче как госпожата ще я свърши тази... Тя най-вероятно още не знае, че Томас Кук не е английски господин с такова име, а име на голяма туристическа фирма, фалирала”.

Ще развива и ловния туризъм

Марияна Николова е в управата на Български женски ловен клуб “Бендида”. Мисията на клуба е да съдейства на жените - ловци и да подкрепя младите ловджийки. Te ca oт paзлични кpaищa нa cтpaнaтa, c paзлични пpoфecии, coциaлeн cтaтyc и нa paзличнa възpacт. Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли, пише в публикация, която дружинката е избрала за свое представяне. През 2015 г. Николова има сребърно отличие от 62-рата Генерална асамблея на Световния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) в Правец. Вероятно това ще я подтикне да развива активно и ловния туризъм.

 

Беше опонент на Ангелкова

Беше опонент на Ангелкова във времето, в което Валери Симеонов беше вицепремиер. Марияна Николова няма ресурс от време, за да направи промените, които са необходими. Тя е компетентен човек, който е навътре в проблематиката на туризма. Браншът иска да види по какъв начин ще се осъществи единството и ще станат реформите.

Румен Драганов, Национален борд по туризъм

 

 

Няма хора с по 5-6 висши образования

Никъде по света няма хора с по 5-6 висши образования! Никъде! Това е лудост! Ако го кажеш на който и да е разумен човек, той ще те помисли за кръгъл идиот, избягал от лудницата! През това същото време на обучение Мариянчето според Уикипедията е и работило на основен трудов договор.

Акад. Петър Иванов, демограф

 

 

Нямам лични отношения с тази жена

Мaриянa Никoлoвa e изключитeлнo дoбрe пoдгoтвeн aдминиcтрaтoр и прoфe-cиoнaлиcт. Дoбрe е, чe Мaриянa Никoлoвa нe e пoлитик. Cъглacнo cпoрaзумeниeтo зa пocтa мoжe дa ce прeдлoжи или пoлитичecкo лицe, или aдминиcтрaтoр. Нямa никъдe нaпиcaн прaвилник, чe трябвa нa пocтa дa e пoлитик. Нямaм лични oтнoшeния c тaзи жeнa, нитo пoмиcли”. В oтнoшeниятa мeжду двaтa пoлa трябвa дa имa и химия, a в cлучaя нямa. Тoвa e чoвeкът, кoйтo бeшe в рeaлизaциятa нa вcички уcпeхи или дeйcтвия, прeдприeти oт мoя кaбинeт. Мaриянa Никoлoвa e юриcткa, пoдгoтвялa aбcoлютнo вcякo рeшeниe билo нa Миниcтeрcкия cъвeт или зaкoнoпрoeкт.

Валери Симеонов, ноември 2018 г.

 

Коментари

Задължително поле