Мария Габриел: Има недостиг от 300 хил. IT специалисти в Европа

Недостиг от 300 хиляди IT специалисти в Европа. Очакванията са до 2020 година числото да се увеличи до 500 хиляди. Това отчете еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел.

80 милиона европейци никога не са използвали интернет, а 40 % от фирмите изпитват трудности, когато търсят IT специалисти. Само един от всеки трети от активната работна сила ги притежава.

Затова у нас около 250 ученици в девети клас от цялата страна ще се обучават в рамките на следващите 3 години, за да положат основите в своите знания по програмиране. Курсовете ще бъдат през почивните дни и ваканциите и ще се провеждат в 5 професионални гимназии и 4 университета в страната. След края на обучението от 900 часа учениците ще полагат изпит, за да получат професионална квалификация приложен програмист. От Министерството на образованието 300 000 лева за стартирането на проекта.

„Предвиждаме още следващата година да увеличим обхвата на програмата.Това е една от индустриите, в която имаме най-висока добавена стойност, в която най-много млади хора остават и работят в България.“, заяви Красимир Вълчев, цитиран от БНТ.

След 2020 г. над 90 % от работните места ще изискват от основни цифрови умения, а в момента само 37 % от активната работна силна на Европа ги притежава, каза Мария Габриел.

Коментари

Задължително поле