Мария Габриел - Новият европожарникар

Да започнем с уточнението, че заглавието по никакъв начин не е злонамерено. Точно обратното. Повече от очевидно. Подобно на мнозинството български представители в европейските институции за последните 10 години, новият ни кандидат за еврокомисар - Мария Габриел, е толкова позната на българските граждани, колкото беше и предшественичката й, Кристалина Георгиева, когато се появи в публичното пространство. За пет години понаучихме туй-онуй в движение за нея, колкото да се опитаме да я забравим по най-бързия начин.

И след седем месеца чакане, и на седем от “пустото председателство” на ЕС вече имаме заместник. Затова е и думата “пожарникар”. Другите термини, за които се сещате, са обидни. Пък и си стана тенденция някой да спасява българското място в Еврокомисията, откакто ГЕРБ управлява България - Георгиева дойде да бърше резила Румяна Желева („от Грузия ще отскоча до съседна Сомалия”), Габриел идва за Георгиева (г-жа кандидат генерален секретар на ООН/действащ директор в Световната банка). По-жар-ни-кар. Някой би се заял с право, че и трите дами са посочвани от явно-непреходния-вече-премиер Бойко Борисов. Но след като така и така не си извадихме поуката и пак сме стигнали дотук, да се надяваме че той поне се е научил. Или който от Европейската народна партия (ЕНП) предлага всъщност избора. Друг с основание би попитал - защо всеки път трябва да се вписваме безусловно в предначертаната от Брюксел схема за полово равенство в Еврокомисията. Но да не спекулираме, така е!

По същество. С обявяването на българската номинация за еврокомисар електронните медии у нас се напълниха със сухарски обзорни материали “Коя е Мария Габриел?” Страницата й в “Уикипедия” (българската й версия, разбира се) със сигурност е отбелязала връх на посещаемостта в сряда предвид застъпващите се факти навсякъде. Което е до известна степен доста тъжно.”Неизвестен в собствената си страна” не е едно от най-положителните качества за един европейски политик (повече подхожда на пророците). Особено такъв с два мандата като евродепутат. Но без паника! Мигар ние, уважаеми сънародници, сме направили избора. Дано този път да имаме повод да се гордеем с него. А и ако наистина разбирането ни за демокрация и критериите ни за подбор на представителите ни в Европа (и у нас) са “за които каже шефът”, нямаме точно повод за мрънкане. Пък и кой ли вече ни пита, ще кажете, циници?!

Като член на Европейския парламент в последните осем години г-жа Неделчева/Габриел винаги е боравела с теми, “далечни” за родното битие - земеделие и развитие на селските региони, борбата с корупцията, организираната престъпност и прането на пари, нелегалния трафик на хора... да се чуди човек, защо тези аспекти от работата й не са достигнали до българските избиратели през годините!? Много е възможно покровителите й да са запълвали вместо нея цялото обществено-медийно пространство с болното си за внимание присъствие. Така е то с ограничения обхват на вниманието, налаган от екраните. Заслужава си все пак да се подчертае значението на усилията, които г-жа Габриел полага от името на европейските консерватори в защита на правата на хората от третия свят. Само ЕНП може да изработи схема, в която отношенията с осмуканите до последно бивши колонии ще се координират от представител на Източна Европа. Един особен баланс между лицемерие и гузна съвест, на който са способни само западно от Виена. Но дават ли ти - вземаш! Ненужен опит няма.

За финал, понеже ще попитате с основание кой е Габриел на Неделчева - номиналният съпруг Франсоа е дългогодишен сътрудник на председателя на ЕНП Жозеф Дол. Практически зет му. От котилото на “нашите”, както се казва! А вие се чудите кой взема решенията...

 

Може и накратко

Мария Неделчева (с името, с което я избираме два пъти за евродепутат) е родена през 1979 г. в Гоце Делчев. Изкласява през кюстендилската езикова гимназия “д-р Петър Берон”, преди да завърши българска и френска филология в Пловдивския университет през 2001 г. Оттам се насочва към академичното развитие и между 2004 и 2008 г. е преподаващ асистент в Института по политически науки в Бордо, Франция. Хронологията сигурно вече ви навежда към продължението. В търсене на пребиваващи в Европа политически необвързани българи с уклон към службогонство или просто в търсене на житейски смисъл Мария Неделчева се озовава на избираемо място в листата на ГЕРБ на изборите за Европейски парламент през 2009 г. “Имаме хора навсякъде”, нали! И фактически “влиза” в европейското законодателно събрание от наше име.

 

За нея

Работохолик е

Много се зарадвах на новината, че Мария Габриел може да е следващият български еврокомисар, дано се потвърди в следващите часове. Зная, че националният интерес на България ще е максимално защитен, тя би била много по-различен еврокомисар от предшествениците си. Почти 10 години съм работила с нея и заставам зад думите си. Мария Габриел е истински работохолик.

Илияна Йотова, вицепрезидент

 

Престиж, но и стимул за развитие

Български еврокомисар начело на ресор “Дигитализация” е един голям шанс, за България това е престиж, възможност, но и стимул за развитие. Много дълго време у нас не се поставя специален акцент върху развитието на иновациите. Ние наистина сме техническа нация, от която произхождат толкова много и добри компютърни специалисти, експерти именно в областта на дигиталните технологии. Тези хора за съжаление в голямата си част работят извън България.

Мария Стоянова, член на СЕМ

 

Трябваше да има консултации

Това е по-скоро едно политическо назначение, доколкото тя е и в ръководството на групата на ЕНП. За нас е неприемлив начинът, по който беше взето решението за български еврокомисар. Смятаме, че така както неведнъж сме настоявали още в предишни случаи с Кристалина Георгиева, трябваше да се направи най-малкото консултация с основните политически сили както по отношение на кандидатурата, така и по отношение на възможния ресор.

Кристиан Вигенин, “БСП за България”

 

Фаворит на Юнкер

Габриел, която е от управляващата в България партия ГЕРБ, е фаворитът сред кандидатите, на които се е спрял Жан-Клод Юнкер (за да замени Кристалина Георгиева - б.р.) на поста. Евродепутатът от Европейската народна партия се очаква да е дългоочакваният заместник на бившия комисар по дигиталните технологии Гюнтер Йотингер.

Огнян Георгиев, “Политико”

Коментари

Задължително поле