Мария Габриел: Споразумението с Турция за бежанците не е единственият инструмент на Европа за защита от мигрантски наплив

Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в с. Хаджидимово, Благоевградско. Завършила е езикова гимназия в Кюстендил (1997 г.), бакалавър е по български и френски език от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (2001) и магистър от Академията по политически науки в Бордо, Франция (2003). Евродепутат от ГЕРБ от 2104 г., зам.-председател на групата на Европейската народна партия и ръководителел на българската делегация на ЕНП в Европарламента.

Споразумението с Турция за бежанците не е единственият инструмент на Европа за защита от мигрантски наплив. Това каза пред „Фокус“ евродепутатът от ЕНП Мария Габриел.

По думите й предупреждението на Турция да прекрати споразумението за бежанците не е нещо ново, но не бива да се подценява. "Трябва да се отговори с категорични послания на ЕС към Турция, но без да се излиза от добрия тон и да се допуска напрежение", каза още Габриел.

"Това, което ми се иска, е да виждаме реакции, каквито видяхме през последните дни на ниво ЕС. Много ясна защита на нашите правила и ценности, и този единен глас да излъчва ясни послания към Турция. Бяха приети няколко много ключови законодателства, сред които за засилване на контрола на влизане и излизане на границите на Шенген. От тук нататък, знаете че, не само гражданите на тези страни, но и гражданите на Съюза, при всяко излизане към трета страна и влизане в Европа ще бъдат проверявани. Сега се работи върху тази система, за осъществяване на ясен контрол кой идва на територията на Европа и какъв е неговият статут, разликата между бежанци и икономически мигранти, борбата с нелегалната миграция. Това е, което Европа трябва да прави, и отговорността на държавите членки е много голяма“, обясни евродепутатът.

Мария Габриел каза още, че европейските държави отчитат рисковете от напускането на Великобритания на Съюза, но се забелязва решимост да се защитават интересите на страните-членки. "Необходимо е да се следят процесите по няколко аспекта от Брекзит", допълни още Габриел. "Важно е да се показват на европейските граждани адекватни решения и действия по основните проблеми пред ЕС, сред които на първо място е сигурността", каза още евродепутатът.

Коментари

Задължително поле