Мария Елена - звезда, родена от звезди

Мария Елена Инфантино на сцената.

Актрисата с български корени пее в дует с Рон Мос от „Дързост и красота”

Баща й Луиджи Инфантино с Лоурел и Харди

Сред хитовете й е песента от „Кръстникът II“

На въпроса има ли мъж до себе си, отговаря през смях: „It’s complicated“ („Сложно е“)...

Мария Елена Инфантино е родена със звезда на челото. Дъщерята на две звезди на оперната сцена обаче мечтае да стане актриса, но по ирония на съдбата кариерата й тръгва пак с музика. Тя е истинска звезда в Холивуд, концертите й винаги са с разпродадени билети, публиката я аплодира бурно на крака, желан гост е на всички големи светски партита на знаменитости в Лос Анджелис.

Чудно е как полубългарката-италианка, живяла в Швейцария, Италия, Австрия, Великобритания и САЩ, говори добре на майчиния си български език. „Като бях малка, майката на майка ми идваше от Пловдив в Рим, оставаше за дълго и с нея говорех само на български”, казва дамата.

Родена е на езерото Комо в Швейцария, където родителите й пеят. Кръстена е на майката на баща й Мария и на майка - Елена. А майка й, оперното сопрано Райна Николова, единствена в рода си изневерява на медицината. Наследница е на прочутата лекарска фамилия Килимови. Дядо й, д-р Иван Килимов, е откривател на лекарство против базедова болест и гуша. Вуйчо й, проф. д-р Никола Килимов, е откривателят на нивалина, с който сме известни в цял свят. Баща й е анестезиолог, майка й кардиолог, братовчед й проф. Людмил Пейчев е известен фармацевт. Коренът на Райна е от Родопите - с. Хвойна до Пампорово. Тя завършва музикалната академия „Санта Чечилия” в Рим, на 24 години печели наградата за най-добра оперна певица във Венеция, партнира си с Марио Далмонако в „Отело” като Дездемона и е голяма приятелка с Райна Кабаиванска.

Италианският корен на Мария Елена е не по-малко блестящ. Дъщеря е на знаменития тенор и горещ сицилианец Луиджи Инфантино, който пее с Мария Калас в „Лучия ди Ламермур”. Инфантино аранжира песента, която Франсис Форд Копола използва в „Кръстникът” II, по стара сицилианска мелодия. По-късно самата Мария Елена я пее. Легендата Лорънс Оливие е сред най-добрите му приятели. Инфантино е много по-възрастен от Райна и си отива, когато дъщеря му е едва на 7 години. Макар от малка да мечтае да стане актриса, Мария Елена получава солидно музикално образование от двамата си родители.

Семейството й живее една година в Милано и после се премества във Виена, където майка й има ангажименти в операта. Когато е на 5 години, се местят в Рим. Там Мария Елена завършва френския лицей „Шатобриан”. През 1997 г. печели престижната награда „Пеещите деца на Италия”. „Това ми беше като втора природа, вкъщи всички пеехме, но ме интересуваше единствено актьорството”, спомня си дамата. На 14 години тя се записва на курс по актьорско майсторство в театър „Агора” в Рим и на 16 години играе Жулиета.

На 18 години постъпва в Лондонската академия за драматично изкуство, (Academy of Live and Recorded Arts - ALRA). Там играе в пиеси на Чехов, Лорка, Лопе де Вега, участва в мюзикъли. Прави телевизионни филми по Бергман и версии на Крал Лир. „На занятията по пеене бях най-добрата, а преподавателят казваше: „О, ти всичко знаеш за пеенето”, даваше ми най-сложните неща и се вдъхновяваше”.

През 2010 г. първият й сериозен ангажимент след театралната академия е... отново с пеене. Участва в концерта по случай 50-ата годишнина на „Бийтълс” и то в „Роял Албърт хол”, заедно с филхармонията към знаменитата зала и със звезди като Шърли Беси и Мишел Пфайфър. На 23 януари 2011 г. Мария-Елена сама продуцира и води свое шоу в Лондонския Leicester Square Theatre. Посвещава го на баща си. Точно тогава тя за пръв път изпълнява популярната песен от „Кръстникът” II.

Приятели й предлагат да опитат късмета си зад океана и заминават за Лос Анджелис. За Мария-Елена започва едно непрекъснато пътуване в триъгълника Лондон - Рим - Лос Анджелис. Това продължава 2 години, като накрая взема виза за артист за САЩ и от 2011 г. се установява в Лос Анджелис. Успехът є е светкавичен - 3 месеца по-късно вече е с блестящ дебют - моноспектакъл „От Пиаф до Мамбо италиано”, посветен на 110-годишнината от рождението на кралицата на френския шансон Едит Пиаф. Билетите са изцяло разпродадени, а публиката в елитния салон на „Marilyn Monroe Theatre” на института „Лий Страсбърг” в Лос Анжелис є става на крака. „Аз носех европейската култура, а хората бяха жадни за нея” - така обяснява успеха си дамата.

Няколко месеца по-късно, през юни 2011-та в Лос Анжелис, Инфантино е номинирана в категорията „International artist” на 21-те музикални награди „Грами”. През август същата година пък обира овациите и на фестивала „Аполония” у нас. Следва триумф и в Италия. Снима се и във филма „Job’s daughter” с Дорис Робъртс, 5 пъти носителка на наградата „Емми”. Партнира си с Тао Пинглис от „Мисията невъзможна” и Ерик Робъртс от „Дните на нашия живот”. По-късно се снима и заедно с Кларк Гейбъл Младши.

Дамата е чест и желан гост на светските партита на холивудските знаменитости. На едно от тях се среща с Рон Мос, известен като Ридж Форестър от сериала „Дързост и красота”. Малко е известно, че преди да се снима в сериала, Рон Мос всъщност е влюбен в музиката. Той е един от създателите на групата „Плейър” (Player), в която участва като бас китарист и вокалист. Най-известният им хит е Baby Сome Back. Мос има издадени и самостоятелни албуми. Негови песни звучат и в „Дързост и красота”. Раздялата му със сериала, който се излъчва в над 90 страни в света пред над 300 милиона зрители, идва след впечатляващите 6388 епизода. Просто той най-накрая се решава да се върне към голямата си любов - музиката.

Оказва се, че двамата имат обща приятелка - китайската дизайнерка Сю Уонг (Sue Wong). Тя притежава историческа къща в Лос Анджелис, където са живели знаменитости като Чарли Чаплин, Джони Деп, Джими Хендрикс, кой за месеци, кой за години. В тази къща Сю Уонг организира бляскави партита и на едно от тях кани Рон и Мария Елена да пеят. Двамата започват да се срещат по 2 пъти месечно на тези партита и да излизат на вечери заедно със съпругата на Рон - Девин. „Миналото лято с Рон се видяхме и в Рим, имахме концерти. Той дойде на моя концерт и си казахме, защо да не правим нещо заедно. Покани ме вече 3 пъти да пея заедно с него и се получи добре. Той сега има турне в Италия, предложих му да дойде и до България и той се съгласи”, разказа Мария Елена.

Последният й концерт през април е бил на арабски, с голям оркестър и диригент от Египет. Бил е в препълнения „Алекс тиътър” с 1400 места в Лос Анжелис.

Майка й живее в Рим и преподава на оперни певци в началото на кариерата им и участва в жури на конкурси. Самата Мария Елена живее на „Сънсет булевард” в Лос Анджелис, в къща близо до легендарния холивудски хотел „Шато Мармон”. Веднъж годишно през лятото си идва в България, където има много роднини, братовчеди в Пловдив и София. Ходят до Родопите, в Хвойна, Девин и Борово. На въпроса има ли мъж до себе си, отговаря през смях: „It’s complicated” („Сложно е”)...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл