Мария Захарова: България не е молила Русия да помогне за разследването на експлозиите в оръжейните заводи

Русия все още не е получила искания от българска страна с молба да съдейства за разследването на експлозиите в оръжейните заводи в страната. Това заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава TACC.

„Не са получени запитвания по дипломатически канал. Освен това досега не са предоставени факти в подкрепа на съответните версии, които се разпространяват в публичното пространство“, подчерта говорителят на външнополитическото ведомство в Москва.

Дипломатът посочи, че „пълнежът“ за участието на руснаци в експлозиите се използва за оказване на натиск върху Русия, за повдигане на повече обвинения и за налагане на незаконни санкции. „Изхождаме от факта, че както в София, така и в други европейски столици, участващи в подобна информационно-политическа игра, добре осъзнават, че подобни действия нанасят сериозни щети на двустранните отношения със страната ни, както и на международните отношения като цяло, и че със собствените си ръце унищожават остатъците от взаимно доверие“, заяви Захарова.

На 28 април представителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви на брифинг, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организирането през 2011-2020 г. на четири експлозии в оръжейни заводи в страната, където се съхраняват продукти, принадлежащи на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия