Мария Захарова: САЩ дори не са близо до позицията на световен лидер

САЩ дори не са близко до световното лидерство по въпросите на демокрацията. Това заяви в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на „Первий канал“, предава ТАСС.

„Ако в момента имаше държава, която би била идеална от гледна точка на спазването на всичко - това са най-високите стандарти, - вероятно би могла да научи другите. Днес САЩ дори не са близо до позицията на световен лидер, включително по въпросите на демокрацията“, каза тя.

Дипломатът добави, че Съединените щати са „държава, която абсолютно ясно излага своите интереси, за съжаление, не национални, а само на лобистката група, която е на власт, преди всичко: правата на човека, международното право, по принцип и някакъв вид законност.

Политиката на САЩ да налагат на страните концепцията за нейното световно лидерство, както и за намеса в суверенните дела на други държави, е задънена улица, каза Захарова.

Според дипломата настоящият курс на американското ръководство се отличава с „тесногръдие“, което не може да бъде присъщо на глобален хегемон. „Когато [има] глобален лидер, който е готов да ръководи планетата, той няма да изолира такива проблеми като вътрешната ситуация с COVID и противопоставянето на Китай“, отбеляза Захарова.

„Това ще бъде напълно различен поглед върху света , дори в контекста на COVID. Това ще бъде международно взаимодействие, ще бъде въпрос на противодействие на подобни пандемии в бъдеще, разбира се, няма да е въпрос на противодействие срещу една конкретна държава или във връзка с противопоставяне на друга конкретна държава, но [въпросът за] изграждане на отношения за бъдещето и възможността за представяне на евентуално господство, ако е така“.

Освен това, според дипломата, при настоящата администрация външното министерство на САЩ е останало без готови специалисти, които са уволнени от структурите заради „конфронтацията между едно политическо движение и друго политическо движение, доведена до максимум“. „Как можете да се справите със сериозна световна програма, когато просто нямате специалисти?“ - продължи Захарова. „И непрекъснато да се намесвате в чужди политически процеси. Така или иначе, струва ми се, това е някаква задънена история“.

Тя отбеляза, че геополитическите прогнози на американската страна по правило не се сбъдват. „Това, което казват, в действителност се случва точно обратното. А прогнозите на руската страна се сбъдват“, каза дипломатът, припомняйки, че по отношение на Ирак, Сирия, Либия и Арабската пролет, като цяло, руските прогнози са се сбъднали изцяло.

„Има неща, които не подлежат на спор. Не защото няма да имаме аргументи, а защото това е здрав разум“, добави тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия