Мария Захарова: Силите на САЩ в Сирия са окупатори

САЩ не са получили мандат от ООН за разполагане на свои въоръжени сили на територията на Сирия. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от TACC.

Тя коментира изявлението на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който заяви в американската преса, че въоръжените сили на САЩ се намират в Сирия с разрешението на ООН.

„Бих искала да напомня, че Съветът за сигурност е единствения орган по устав на ООН, който има правомощия да приема решения за използване на военна сила. Но тази структура не е дала подобно разрешение на САЩ за Сирия. Освен това, американските части се намират там въпреки законното правителство на страната, всъщност, действайки като окупатори", подчерта Мария Захарова.

Според нея, остава впечатлението, че САЩ имат намерение „да задържат част от сирийската територия дотогава, докогато пожелаят.

„Изключително ни тревожат американските опити да се установят в чужда къща, при това очевидно без да допринасят за мира и спокойствието в нея", посочи Захарова.

Коментари

Задължително поле