Мария Каварджикова - Емблема на театъра

Тази вечер, в Световния ден на театъра 27 март, по традиция ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства „Икар“, на официална церемония в Народен театър "Иван Вазов". Една от най-популярните актриси, изиграла над 100 роли в киното и в театъра - Мария Каварджикова получава тазгодишния почетен „Икар“ за изключителен принос към българския театър.

Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат творци в 23 категории. Водещи на събитието ще бъдат младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етно хор Вакари. И тази година гостите пред Народния театър ще бъдат посрещнати от артистите от трупа Канетикс и жената каучук - Сирма Добрева.

Три са специалните награди, които се присъждат тази година – освен Мария Кавърджикова, приз ще получи доц. д-р Биляна Томова за постижения в преподавателската дейност, а сценографът Вечеслав Парапанов ще бъде удостоен с наградата за Чест и достойнство на председателя на САБ Христо Мутафчиев. Церемонията по връчването на наградите „Икар“ е част от XIX издание на Софийския театрален салон на Съюза на артистите в България, който тази година се провежда под мотото "Бойно поле за действие".

Мария Каварджикова повече от три десетилетия е едно от лицата на Народния театър “Иван Вазов” и една от най-работещите български актриси. Въпреки любовта на публиката обаче тя предпочита да стои встрани от медийното внимание и рядко дава интервюта.

„Колкото до публичността, аз я имам в излишък. Такава е професията ми. Не е нужно да дотягам на хората и с размисли за живота. Да не говорим, че хейтърството - тази модерна дума, ме смазва. Като не харесваш, недей поне да мразиш. Агресията е едно от нещата, които ме стресират най-много“, казва Мария в едно от последните си интервюта. Въпреки това обаче публиката я познава и търси, а залите на постановките ѝ винаги са пълни.

 Сега Мария Каварджикова добавя признанието почетен „Икар“ към богата си колекция. През 2022 година тя получи “Аскеер” за превъплащението ѝ в Пилар от “Една испанска пиеса” на режисьора Бина Харалампиева в Малък градски театър “Зад канала”. Това е третата подобна награда за Каварджикова, след като тя беше отличена за най-добра водеща женска роля през 1997 г. в “Спускане от връх Морган” и през 1999 г. в “Бившата мис на малкия град”. Актрисата има и награда за главна женска роля от Съюза на артистите в България за участието си в “На дъното” (1998 г.).

Мария казва, че не би се подвоумила да откаже роля, но не съжалява за никое от досегашните си превъплъщения, дори за това, което налага Каварджикова да е първата гола на сцената.  За първи път тя се съблича на сцената на Пернишкия театър, когато изпълнява ролята на византийската принцеса императрица Теофано. Годината е 1979, ролята е професионалният ѝ дебют, а спектакълът жъне неописуем успех.

Мария Каварджикова е родена на 2 ноември 1956 г. в Крумовград. „Родена съм в Източните Родопи. Обичам да ходя сред планината, не обичам затворени пространства. Майка ми беше педагог в Крумовград. Баба ми бе прелестна жена, смятаха я за властна, но за мен беше спасителен пояс. Много хубаво пееше родопски песни. Първото ми запознанство със словото бе песента“, разказва Мария през БНР.

Завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Надежда Сейкова през 1978 г. Първо играе в Драматичен театър “Боян Дановски“ в Перник до 1986 г., а до 1990 г. е в “Сълза и смях”. От 1991 г. до днес работи в Народен театър “Иван Вазов”.
Сред най-популярните ѝ роли там са Естър Франц в “Цената” от Артър Милър, Васа във “Васа Железнова 1910” от Максим Горки, Елмира в “Тартюф” от Молиер, Алис Мор в “Човек за всички времена” от Робърт Болт, Констънс Тъкърмън в “Есенна градина” от Лилиан Хелман, Аркадина в “Чайка” от Чехов и други.

Каварджикова има над 50 превъплащения в театъра и вероятно още толкова в киното. Играе в култови ленти като “Оркестър без име“, “Лавина“ и “Куче в чекмедже“ - и трите от 1982 г. През 1987 г. е час от сериала “Дом за нашите деца”, а после играе и във филми като “Версенжеторикс“ (1999), “Една калория нежност“ (2003), “Госпожа Динозавър“ (2003) и “Ако някой те обича“ (2010).

В последните години стана особено популярна и след най-младата аудитория с ролята си в хитовия сериал „Откраднат живот“. Мария Каварджикова изигра Евгения Генадиева - скромна жена и добра съпруга на директора на МБАЛ "Свети Кирил” д-р Генадиев, когото дълго време не успява да дари с наследник.

 

При нея няма евтина суета

Ние с Мария започнахме заедно в Пернишкия театър, в едни далечни години, бяхме там седем сезона, след това попаднахме в „Сълза и смях“, после на други места. Ние сме приятели извън професията си – тя е от онези изумителни актриси, които са много талантливи, изключително добри партньори на сцената. Мария е оперирана от евтина суета- Тя е най-великодушният според мен човек в съсловието, със страхотно чувство за хумор, страхотен приятел.

Актьорът Валентин Ганев

 

Наистина е уникален артист

Прекрасната Мария Кавърджикова за мен е уникална, просто уникат – много малко са колегите, към които може да се отнесе това определение. Ние не сме ежедневено заедно, семействата ни не са толкова блузки, но много ценя нейното приятелство и то е една от моите патерици на тези години. Благодаря ѝ че я има и че е такава каквато е, надявам се, че няма да изневери за себе си. 

Актьорът Марин Янев

 

Възхищавам ѝ се от дете

Работата по сериала „Откраднат живот“ беше нещо много хубаво за мен. Гребеш знания направо с черпака. Партнирам си с хора като Мария Каварджикова, Владо Пенев Марта Вачкова, Юлиян Вергов. Това са актьори, на които от дете се възхищавам и съм искала поне да ги видя, камо ли да си партнирам с тях. Те са толкова опитни актьори, с такава лекота работят, че просто само наблюдавайки начина им на работа ти можеш да откраднеш изключително много знания и съм благодарна на Вселената.

Актрисата Ирина Митева

„Артистични спомени“ в Народния театър

Днес, по повод Световния ден на театъра, се открива фотоизложба „Артистични спомени“ на Божидар Марков. Експозицията ще бъде изложена в сградата на Народния театър до 1 май. В нея са включени 63 уникални кадъра от спектакли, реализирани на Първата ни сцена през последните 20 театрални сезона. Божидар Марков е запечатал някои от най-запомнящите се роли на Мария Каварджикова, Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Георги Мамалев, Владимир Карамазов,  Велко Кънев, Андрей Баташов и много други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети