Марк Зукърбърг - Глобалният цензор

Фейсбук започва да следи публикациите ни и ще маркира всяка снимка или пост, които някой е решил за съмнителни. Тази политика компанията на Марк Зукърбърг провежда от няколко години и вече ще бъде внедрена у нас и в Унгария. Общо взето, контролът върху съдържанието ще бъде диктувано от един, нека го кажем по-простичко, медиен трибунал. Извънредна комисия за правилното поведение на потребителите, намирисващо на спомените от комунистическите и националсоциалистическите партийни секретари от края на първата половина на ХХ век.

Въпросната програма е в партньорство с Агенция Франс Прес (AFP), като всъщност Фейсбук работи с проверители на фактите, които преглеждат и оценяват достоверността на съдържанието. Когато те оценят дадена история като невярна, приложението я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение. Това спира споделянето на измамна информация и намалява броя на хората, които я виждат.

Ограничава се и разпространението на страници и домейни, които многократно споделят фалшиви новини, като се премахва и опцията им за реклама. Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Фейсбук предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна.
И така, шапки долу пред новия световен министър на информацията. Кой е той?

Зукърбърг е роден през 1984 г. в Уайт Плейнс, Ню Йорк. Еврейските корени на технологичния гений са от Полша и Германия. Баща му Едуард е стоматолог, а майка му Карън - психиатър. Той е единственото момче от четири деца в семейството. Макар да е възпитан по традиция в юдаизма, години наред се определя като атеист. Години по-късно се връща към вярата, но никога не уточнява към коя.

В частния колеж Ардсли е отдаден на класическото образование. След това се премества в колежа Филипс Екситер Академи, където печели награди в областта на естествените науки (математика, астрономия и физика) и отново по класически науки. Марк е и капитан на отбора по фехтовка. В колежа е известен с рециталите си на известни епични поеми като “Илиада”.

През септември 2002 г. постъпва в Харвардския колеж (част от Харвардския университет), макар че вече е създал софтуерна програма, към която са проявили интерес Microsoft и AOL. Където се ражда и идеята му за социална мрежа. Тя се основава на албумите и базата данни на студенти, абсолвенти, каквито има във всички университети. Той просто превръща една обикновена администрация във вълнуващ проект, който го изстрелва до най-богатите хора на света. Това не става без много предателства и без гений. Единственият човек, останал до него от годините в Харвард, е Присила. А коя е тя? Жена му.

На парти по време на втората му година в университета той среща Присила Чан (Priscilla Chan), американка с китайски корени, която впоследствие става негова приятелка. Доста по-късно, през септември 2010 г. Чан, вече студентка по медицина, се премества да живее при Зукърбърг в къща под наем в Пало Алто. Зукърбърг учи китайски всеки ден.

На 19 май 2012 г. Марк Зукърбърг сключва брак с Присила. Двойката организира празненство по повод получената от Присила докторска степен по медицина, обаче когато близките приятели и членовете на семейството се появяват в задния двор на къщата на младите в Пало Алто, им било съобщено, че присъстват на сватба.

Присила е една от малкото, която подкрепяла Марк, докато разработвал социалната мрежа. По това време той дори є предложил да започне работа във Фейсбук, но вместо това тя завършила биология в Харвард и така и не се пробвала. Вместо това станала учителка, а след това педиатър. В момента двамата отглеждат две дъщери - Максима и Август. За тях той споделя, че не ги глези, въпреки че може да си го позволи. Вместо това им дава задачи да помагат на майка си в домакинството. А Пресила и Марк подписали предбрачно споразумение, което го задължава да прекарва време с нея поне 100 минути на седмица извън офиса и дома им.

“Марк имаше напълно различно виждане за живота, за бизнеса, за риска. Беше смел, за разлика от мен. А аз мислех, че той просто е очарователен. Не мислех, че ще се оженя за него, тъй като го срещнах доста млада, но след няколко лоши моменти в нашата връзка, 2012 г. остава най-запомнящата се година за мен - тогава станах госпожа Зукърбърг”, казва Присила Чан, съпруга на Марк.

 

Властта му е безконтролна

Най-проблематичният аспект от властта на “Фейсбук” е едностранният контрол на Марк Зукърбърг върху словото. Няма прецедент, сравним с възможностите му да наблюдава, организира и дори цензурира разговорите на два милиарда души. Марк има власт, която не подлежи на никаква проверка, както и влияние, което надхвърля всичко в частния или държавния сектор.

Крис Хюз, съосновател на “Фейсбук”

 

Не приема реалностите

Всичко, което честно може да се каже за Марк Зукърбърг, е че той е чист хакер. Хакерите не приемат реалностите в света за даденост; те се стремят да разбият и пренаредят това, което не им харесва. Те се стремят да надхитрят света, без никакви угризения. Силициевата долина е изключително пресметлива и стисната, когато става въпрос за даване, за благотворителност.

Сара Лейси, журналистка, писателка, издателка

 

Създал е перфектна система

Марк Зукърбърг никога не е усещал натиск върху себе си. Той е инженер и е създал тази перфектна система, която е “Фейсбук”, и винаги е бил загрижен за вътрешната красота и логика на това творение, което е създал. Не мисля, че човешките последици от това, което е създал, често са му били очевидни и те едва ли са негов приоритет и грижа.

Франлкин Фоер, писател, журналист 

 

Има авторитарно разбиране за дезинформацията

Зукърбърг има авторитарно разбиране за дезинформацията и пропагандата. Той и компанията му просто нямат желание да се борят истински с този проблем. Понякога имам чувството, че сякаш преговаряме с чуждо правителство. Той е с много власт.

Хилари Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ

Създателят на социалната мрежа е далтонист

Създателят на социалната мрежа е далтонист. Той не различава добре спектъра от червено към жълто, което означава, че зеленото му се губи (не и зелените долари). Той вижда най-добре синия цвят, поради което синьото доминира в цветовата схема на Фейсбук. Още като гимназист е забелязан от гигантите в бизнеса. AOL и Microsoft се опитват да го вербуват, след като създава Synapse, програма, която използва изкуствен интелект, за да изучи навиците на слушателите на музика и най-вече по какъв начин подреждат любимите си парчета, кога слагат слушалките или пускат уредбата. Неговите навици обаче са разгадани. Почти всеки ден носи сива фланелка. Това му спестява много време, защото няма нужда да избира дрехи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети