Марк Зукърбърг: Направихме грешки

Шефът на Фейсбук обеща конкретни мерки срещу изтичането на данни

Основателят на социалната мрежа "Фейсбук", Марк Зукърбърг, наруши мълчанието си във връзка със на над 50 млн. потребители от компанията Cambridge Analytica, като пое отговорността.

„Направихме грешки и трябва да действаме по-добре. Фейсбук“ направи грешки и има още какво да прави, за да подобри услугата си, каза той", коментирайки скандала. Зукърбърг пое отговорността за това, което се случва с „Фейсбук“ и обеща на потребителите на мрежата да направи така, че те да могат по-добре да контролират как се използват личните им данни.

Думите му бяха адресирани и до акционерите, които от няколко дни търпят тежки загуби, пише БГНЕС. "Носим отговорността да пазим вашите лични данни и ако не можем да го направим, не заслужаваме да ви служим“, писа Зукърбърг.

Той добави, че компанията детайлно ще прегледа приложенията във „Фейсбук“. Онези, които са съмнителни или чиито разработчици отказват да се подложат на разследванията на компанията, ще бъдат забранени, каза Зукърбърг. Личните данни на другите приложения ще бъдат ограничени до „име, снимка и имейл адрес“, обеща той.

„Фейсбук“ се оказа в центъра на скандал и срещу него вече има разследвания и жалби от двете страни на Атлантическия океан, след като миналия уикенд се разкри, че компанията Cambridge Analytica е използвала личните данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа за политически цели чрез приложение за психологически тестове, разработено през 2013 г. от психолога Александър Коган.

Марк Зукърбърг потвърди, че Коган през 2015 г. е уверил „Фейсбук“, че е изтрил данните, но впоследствие това се е оказало невярно. „Това бе удар по доверието между Коган, Cambridge Analytica и „Фейсбук“, но това бе и удар по доверието между „Фейсбук“ и тези, които споделят своите данни с нас. Ние трябва да поправим това“, каза Зукърбърг.

Той потвърди, че приложението е било изтеглено от около 300 000 души, които са споделили своите лични данни и тези на свои приятели. „Като се има предвид начина, по който функционира нашата платформа, това означава, че Коган е имал достъп до десетки милиони данни на „приятели“, призна той, но допълни, че през 2014 г. „Фейсбук“ е променил платформата си, така че да ограничи огромен брой данни, до които може да се стигне с различни приложения във „Фейсбук“.

Оттогава подобни приложения „не могат да искат данни на „приятели“, освен ако въпросните не са си изтеглили сами приложението“, увери Зукърбърг.

Коментари

Задължително поле