Марк Рюте: Напълно подкрепяме присъединяването на България към Шенген

"Всички критерии са изпълнени, има още мъничко да се направи"

Обсъдихме българското очакване и цел за присъединяване към Шенген. Подкрепяме България напълно да се присъедини към Шенген. Това каза премиерът на Холандия Марк Рюте след среща с премиера Бойко Борисов. „Искаме да похвалим усилията по отношение на прилагането на необходимите политики и промени, за да се реализира това. Но работата още не е свършена“, посочи той.

„Поздравявам Бойко Борисов за изключителното лидерство, че води България към повече просперитет. България е една от най-бързо растящите икономики в ЕС и това е нещо, което успявате да поддържате“, посочи Марк Рюте и допълни, че България е ключов играч в региона. „Изключително важна е ролята на България по отношение на бъдещето на Европа“, заяви холандският премиер.

„Доволен съм, че България ще обърне внимание на въпроса и активно действа по отношение на позиция за миграционната политика на ЕС“, изтъкна той. „Всички трябва да постигнем добър баланс по отношение на солидарността, всеки да играе ролята си по отношение на търсещите убежище. Трябва да обърнем внимание на корена на проблемите, както е казвал много пъти Бойко Борисов“, каза още Марк Рюте.

Всички критерии са изпълнени за еврозоната, поздравявам правителството за постигнатия напредък и успехи в това отношение, каза още холандският премиер. „ Както каза Жан-Клод Юнкер- има още мъничко какво да се направи, убеден съм, че съвсем скоро България ще постигне и това“, заяви той.

„Искам да подчертая и големите постижения на България по отношение на външния дълг и икономическия растеж, и по отношение на останалите важни критерии, които са задължителни за пълноправно членство в еврозоната. В това отношение България съвсем ясно върви в правилната посока“, посочи Марк Рюте. „По отношение на единния вътрешен пазар очаквам да си сътрудничим успешно с България. Изключително добри приятели сме, дългогодишни премиери сме“, коментира холандският премиер. „Мога да кажа, че харесвам този мъж и той харесва мен“, каза още той.

Холандия е най-големият инвеститор в България и то за над 7,1 млрд. евро. Това са над 14 млрд. лева инвестиции, каза премиерът Борисов след срещата. „Това означава, че имаме пълното доверие на холандските инвеститори и холандския бизнес в България“, заяви той. „Нашето приятелство изисква да имаме още повече доверие и повече инвестиции да дойдат в България“, коментира премиерът.

„Доста поговорихме за Западните Балкани, за свързаността и инфраструктурата“, посочи Бойко Борисов и допълни, че днес ЕК е дала по-ясен знак на Балканите. „Холандия е от най-мощните икономики в света, защото са много предпазливи, внимателни. Всяко евро се наблюдава къде отива и затова са такава успешна държава“, обясни премиерът. „Ние показваме същата дисциплина в много сфери“, изтъкна той. „Надявам се за еврозоната и Шенген. Безспорно външната граница вече не е проблем, всички знаят, че я пазим изключително добре“, каза още Бойко Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2122004908027568/

Коментари

Задължително поле