Марк Рюте - Пианистът на щурвала

Марк Рюте

Нашето послание към Нидерландия - че ще запазим курса и ще продължим да правим тази държава сигурна, стабилна и просперираща - достигна до избирателите. След шока от Брекзит и президентската победа на Доналд Тръмп в САЩ очите на целия свят бяха върху нашите избори. И тази вечер Нидерландия каза „стоп“ на грешния вид популизъм.

Тези думи извика ентусиазирано премиерът Марк Рюте пред развълнуваните привърженици на неговата Народна партия за свобода и демокрация, дошли да отпразнуват третата си поредна победа на парламентарни избори. Министър-председателят изглеждаше видимо облекчен. Не само заради победата. След като мина френетичната кампания, водена на фона на особено напрегната международна среда, и след последния (и единствен) дебат с лидера на антиевропейската Партия на свободата Хеерт Вилдерс в навечерието на вота, младоликият 50-годишен капитан на холандския галеон за първи път от месеци щеше да се наспи като хората. Поне за една нощ. Преди отново да подкара холандската търговска армада през световния океан. А прогнозите за времето не са добри … бурни ветрове се очакват по пътя.

За холандците казват, че всеки от тях е по един или друг начин потомък на моряк, обиколил света. И че най-малко една трета от тях и до ден днешен се раждат и живеят “на вода”. И са хора на действието, никога на стоят без работа (когато нямат, карат колело - всички).

Много мнения могат да се чуят за високите хора от “Ниските земи”, но е сигурно едно - “дъчовете” може да са надменни и да не ни харесват много, но пък им признаваме, че са господари на собствената си съдба. Не цепят басма никому и са много злопаметни. (Ако някога имате възможност да сте в Нидерландия и да гледате мач по произволен спорт, между произволен местен отбор и произволен германски (или пък, не дай си боже, националните), ще разберете наистина как сегашен съюзник помни предишна окупация.)

С всичко това наум Марк Рюте покрива немалко положителни стереотипи, които имаме за потомците на Рембранд и Еразъм Ротердамски. Роден през 1967 г. в Хага, Рюте израства в семейство на търговец, който работи за компания, внасяща стоки от Индонезия (бившата колония Нидерландска Индия). Марк завършва гимназия в сивия и мрачен град Хага през 1985 г. със сърце на артист. Мечтата му била да е концертен пианист. Дори бил добър. Но в крайна сметка завършил като магистър по история от Университета в Лайден. Студентските години дават възможност на Марк Рюте и за първи път да нагази в холандската политика, като до завършването си през 1992 г. членува и впоследствие председателства местната младежка организация на либералконсервативната Народна партия за свобода и демокрация (VVD), която сега оглавява.

Както всеки практичен холандец, след университета Марк Рюте се захваща с бизнес. Разбирайте, започва работа в холандско-британския глобален търговски конгломерат “Унилевър”. Талантлив организатор, Рюте е в основата на важни структурни промени, насочени към оптимизиране на набирането и работата на личния състав на компанията. Мениджър е и на различни подразделения и компании на “Унилевър”.

Паралелно с трупания опит в бизнеса Марк Рюте не губи политическа активност и в периода 1992-1997 г. дори е член на националния съвет на VVD. С началото на новия век обаче идва истинското вдъхновение и през 2003 г. е избран за член на долната камара на Генералните щати на Нидерландия (депутат в парламента). Година по-късно е назначен за помощник-секретар по въпросите на висшето образование и науката към едноименното министерство. На поста до 2006 г. Рюте работи изключително за подобряване на международната конкурентоспособност на холандската система за висше образование. Със завръщането си в парламента същата година той вече има натрупан сериозен авторитет сред съпартийците си и е избран веднага за лидер на фракцията на VVD, а няколко месеца по-късно и на партията. На парламентарните избори през 2006 г. водените от новия си лидер либералконсерватори постигат слаб резултат, но пианистът-търговец-историк не унива. Четири години по-късно, на изборите през 2010 г. VVD взема най-много депутатски места в парламента, а Марк Рюте е назначен от кралица Беатрикс за министър-председател. И така досега.

 

Преподава и до днес

Въпреки натоварения вътрешен и външен дневен ред, с който трябва да борави Марк Рюте, той и до ден днешен преподава история, един час седмично, в колежа “Ян де Вит” в непривилегирован район на родната Хага. И макар да е предан член на Протестантската църква на Нидерландия, все още не е женен. Спекулации в таблоидите за актуалните му половинки обаче не липсват.

 

За него

Губещият победител

Не се случва често в политиката, да загубиш четвърт от местата си в парламента и да се смяташ за победител. Но това му се случи на холандския министър-председател Марк Рюте, както виждаме ясно от резултатите. Просто Хеерт Вилдерс не успя да реализира популисткия хеттрик след Брекзит и Доналд Тръмп.

Наоми О`Лиъри, журналист, “Политико”

 

Проблемите не си отиват

Рюте оцеля, но заедно с него и социалното недоволство срещу безконтролната имиграция, провалената интеграция и влиянието на Брюксел. Те също не си отиват. И широката коалиция, която ще е необходима за управлението на страната, трябва да демонстрира отговорност и кураж по всички тези въпроси, и да представи реално работещи решения. Само тогава популисткият бунт ще отшуми.

Родерик Веело, холандски политически коментатор

 

Победи екстремизма

Поздравих министър-председателя Марк Рюте за ясната победа, която спечели срещу екстремизма. Ценностите на откритост, взаимно уважение и вяра в бъдещето на Европа са единственият отговор на националистическите импулси и изолационизма, които тресат нашия свят.

Франсоа Оланд, президент на Франция

Коментари

Задължително поле