Марк Твен имал пророчески способности

Животът на американския журналист и писател Самюел Лангхорн Клемънс, известен с псевдонима Марк Твен, под който създава чудесни романи за подрастващите като „Приключенията на Том Сойер” и „Приключенията на Хъкълбери Фин”, е пълен със странни и необясними съвпадения.

Мнозина вярват, че той е можел да предсказва бъдещето и е притежавал необичайни способности. И до днес остава необяснимо интересно събитие в живота му, свързано с Халеевата кометата. Писателят се ражда през 1835 г. две седмици след най-голямото приближаване на Халеевата комета до Земята, а умира през 1910 г., когато е следващото й появяване.

Семюел Клемънс е роден във Флорида, щата Мисури, като недоносено бебе - 2 месеца по-рано. През първите четири години от живота си е толкова болен, че прекарва по-голямата част от времето си в леглото. Още в ранното му детство семейството му забелязва странни способности у него, между които и сомнамбулство. Веднъж малкият Сам се появява в стаята на сестра си Маргарет през нощта, която лежи в леглото, измъчвана от високи температури и настинка и сваля одеялото от нея. На сутринта той не помни нищо.

Няколко дни по-късно Маргарет умира, а майка им, Джейн Лангхорн, съобщава на всички, че синът й, малкият Сам, е медиум. Тя прави това по простата причина, че в Кентъки, където Джейн е родена и израснала, има народно поверие, че ако някой свали покривалото от човек, който скоро ще умре, е медиум и има пророчески способности!

Така много преди литературните, започват историите за невероятните умения на малкия Сам. Когато е на 14 пред него на улицата от нищото в краката му пада лист откъснат от книга. На него е написан откъс от живота на известната френска героиня Жана Дарк. Малкият Лангхорн е силно заинтригуван от легендата. И така завършва всичко. Но години по-късно, пътувайки из Европа, Марк Твен посещава родното село на Жана Дарк и то съвсем случайно. След това пише книгата „Личните ми впечатления за Жана Дарк” и тази книга до края на живота си, независимо че всички останали му носят слава и признание, той счита за най-добрата си творба.

Име в журналистиката

Много преди да започне своята кариера като писател, Семюел Клемънс работи като лоцман на парахода „Пенсилвания” плаващ по река Мисисипи. Докато служи на кораба, една нощ му се присънва, че в метален сандък лежи тялото на по-малкия му брат (който по това време работи с него на „Пенсилвания”) с букет бели цветя на гърдите си. На следващата сутрин разказва сънят си на своята сестра и забравя за него. Скоро след това се скарва с капитана на кораба и преминава на служба на друг плавателен съд. Само няколко дни по-късно „Пенсилвания” потъва.

Неговият по-малък брат, който остава на кораба, оцелява и постъпва в болница в Мемфис. Твен се грижи за него денонощно в продължение на една безсънна седмица. На 7-мата нощ, преуморен той заспива. На сутринта, когато се събужда, вижда, че тялото на брат му, който умира през нощта, вече лежи в метален сандък. Една непозната жена затваря очите му и полага букет от бели цветя на гърдите му.

Животът на Марк Твен продължава с поредица от странни и необясними събития. Според запознати, той става име в журналистиката, също благодарение на странно стечение на обстоятелствата. Началото на журналистическата му кариера е белязано от рана по време на езда. Той често пътува из страната предимно на кон. В резултат на това на задните части на тялото му се появяват рани, затова отива в Хонолулу и отсяда в хотел, където лежи и се лекува. В същото време в хотела пристига човек, оцеляла от потъналия кораб „Хорнет”. Твен за пръв път прави интервю с оцелелия, който разказва за причините и последиците от това ужасно събитие. Текстът, подписан с пълното му име и фамилия, е поместен на първите страници на всички тогавашни ежедневници. Така се издига в средите на журналистиката и става известен.

Омайната съпруга

Странни съвпадения – някои щастливи, други нещастни, помагат на писателя в личния живот. Идвайки да посети приятеля си Чарли Ленгдон, Твен започва да ухажва сестра му Оливия. Момичето обаче не отговаря на чувствата му. Когато напуска имението на Ленгдонови се случва злополука. Чарли избутва коня, за да тръгне каретата и двамата с Твен падат на пътя. Оказва се, че седалките не са добре прикрепени. Твен е тежко ранен. Тъй като се смрачава му предлагат да пренощува в дома им. Тогава Оливия започва да се държи по съвсем различен начин към Твен. И именно след тази злощастна нощ, тя става негова съпруга.

Заедно с Никола Тесла

В малкия кръг от приятели на Марк Твен е Никола Тесла. За това свидетелстват и няколко снимки намерени в лабораторията на Тесла, където са заедно пред неговите изобретения. В библиотеката на великия учен не е намерена нито една творба на известният писател и журналист, няма писма от кореспонденция между двамата, но въпреки това Тесла високо цени своя приятел.

Открити са бележки на Тесла, в които той казва: „След завършването на гимназията се разболях тежко и бях на легло. Тогава някой ми донесе няколко тома съвременна литература. Сред тях са и първите произведения на Марк Твен. Вярвам, че именно на тях дължа бързото си оздравяване. 20 години по-късно се запознах с г-н Клемънс и когато станахме приятели му разказах за своята работа. С учудване наблюдавах как големият майстор на смеха ... плаче”.

Твен е очарован от науката и научните изследвания. Той става близък приятел на Никола Тесла и двамата прекарват много време заедно в лабораторията на сръбския учен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица